מיהן הערים שאתרי האינטרנט שלהן הכי שקופים?
10 רשויות קיבלו את הציון 100 במדד השקיפות של עמותת שבי"ל ואיגוד האינטרנט הישראלי ● השופטת בדימוס נילי ארד: "ערכי השקיפות מהווים תרופה מקדימה להתמודדות אפקטיבית עם תופעות של שחיתות ומניעת התפשטותה"
עמותת שקיפות בינלאומית ישראל ( שבי"ל) פרסמה את מדד השקיפות באתרי האינטרנט של הרשויות המקומיות לשנת 2022, שנערך בשיתוף עם איגוד האינטרנט הישראלי (ע"ר). המדד, המתפרסם מזה 14 שנים ברציפות, כלל השנה מספר שיא של קריטריונים, והוא כלל מידת שקיפות באתר העירייה בנשאים כמו חוזים, תקציב, מכרזים סביבה וחירום. המדד נבדק ב-121 רשויות, מתוכן 78 ערים, 19 מועצות אזוריות ו-24 מקומיות, אשר מספר תושביהן 18,000 ומעלה, על פי מה שמוצג לציבור באתר העירייה.
10 רשויות קיבלו את הציון הגבוה ביותר – 100, שלוש רשויות קיבלו ציון 99, שתי רשויות קיבלו ציון 96, ושתי ערים ערביות קיבלו ציון גבוה – 91. בסיכום כללי, עורכי המדד מציינים, כי נרשמה ירידה בציוני השקיפות ל-48 רשויות, בהן שלוש הרשויות הגדולות תל אביב, חיפה וירושלים. בסך הכל, הציון הכללי של מדד הרשויות הוא 67 – הנמוך ביותר לעומת שני המדדים הקודמים.
10 הערים שהגיעו למקום הראשון וקיבלו את הציון 100 הן אשדוד, הרצליה, חולון, כפר סבא, מגדל העמק, עכו, עפולה, קריית ביאליק, ראשון לציון, רעננה.
במקום השני, עם ציון 99, נמצאות אור יהודה, הוד השרון ומודיעין. במקום השלישי, עם ציון 96 – רמלה ותל אביב. הערים הערביות טמרה ויפיע השיגו את הציון הגבוה 91.
ציון לשבח ניתן ליישובים מעלה אדומים ודימונה, ששיפרו באופן ניכר את הציונים שלהם בכ- 40 נקודות לכל אחד. לעומת זאת, 17 ערים זהיו ב-2021 בתחתית שיפרו את מצבן.
השופטת בדימוס נילי ארד, יו"רית עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, הגיבה לדו"ח ואמרה, כי "הגשמת תכליותיו של מדד השקיפות באתרי האינטרנט של כלל הרשויות המקומיות באה בגדר הערכים והנורמות אשר להנחלתם פועלת עמותת שבי"ל. אלה הם ערכי השקיפות, טוהר מידות, קידום ערכי הדמוקרטיה, יושרה, אתיקה ואחריותיות ((Accountability, המהווים תרופה מקדימה לשחיתות ולהתמודדות אפקטיבית עם תופעות של שחיתות ומניעת התפשטותה".
עוד הוסיפה ארד, כי "מחויבותם של נבחרי הציבור לערכים אלה, על בסיס ההגנה על שלטון החוק, יהא בה כדי להגביר את האמון בהם, כנאמני הציבור ושלוחיו. בכך תיפתח הדרך לפעולה משותפת לביסוס צביונה של החברה בישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הפועלת למען שוויון זכויות כל אזרחיה ותושביה, איתם ולמענם".
עם זאת, ארד מציינת, כי אין במדד להצביע על מידת ההתנהלות השקופה של נבחרי הציבור ברשויות, ואומרת, כי "ביטוי מובהק למחויבות זו יינתן בבחירות לרשויות המקומיות שייערכו השנה".
יורם הכהן, יו"ר איגוד האינטרנט הישראלי, השותף לפרסום המדד, ציין, כי "אתר האינטרנט של הרשות הוא כיום הכלי המרכזי לממשק של התושבים מול הרשות שבה הם מתגוררים, ולכן חשוב שהמידע ואופן הצגתו יהיה מקיף, מדויק ובהיר ככל האפשר". עוד ציין, כי המדד הוא כלי מצוין, שמאפשר לרשות להשתפר לטובת התושבים שלה.
תגובות
(0)