השנה התחילה עם פיטורים רחבי היקף בהיי-טק; האם זה אפקט העדר?

כ-25 אלף עובדי היי-טק פוטרו בחודש ינואר ברחבי העולם, ואם המגמה תימשך, המספר השנתי של 2024 יעקוף את זה של 2023 ● למה זה קורה? והאם הפיטורים האלה הכרחיים?

יש לקוות שגל הפיטורים, שנמשך ביתר שאת בינואר, יירגע בפברואר.

ינואר, לא נעים להודות, היה חודש עם הרבה פיטורים בהיי-טק הגלובלי. אתר Layoffs.fyi, שמכיל רשימה של פיטורים בחברות היי-טק גלובליות, מונה כ-100 חברות ממקומות שונים בעולם שפיטרו בחודש ינואר. בין החברות הישראליות, האתר מונה את אינוביז, פלייטיקה, טריגו, אורקה סקיוריטי ואת פיטורי הענק של 900 עובדים מסולאר אדג'. עוד חברות ישראליות שפיטרו בינואר – הפעם לפי אתר קהילת היזמות והסטארט-אפים לה סטארט-אפ – הן קורנית דיגיטל, Namogoo והבנק הדיגיטלי וואן זירו.

מה בעולם?

סאפ הגרמנית הודיעה לקראת סוף החודש כי 8,000 משרות "יושפעו" משינוי בולט בסדר העדיפויות של החברה, שכמו חברות רבות מכוונת לעולם ה-GenAI. מדובר בהרחבה משמעותית של הפיטורים שהיא ביצעה ב-2023, שעמדו על כ-3,000 משרות. אי-ביי הודיעה על פיטורים של 1,000 עובדים, עקב עלייה בהוצאות שלה. מיקרוסופט מבצעת צמצום משמעותי במחלקת הגיימינג שלה, עם הורדה של 1,900 משרות.

גוגל הודיעה שתחליף חלק ממחלקת מכירת המודעות שלה ב-AI, ושבעקבות כך, כמה מאות עובדים יפוטרו. יצוין כי אשתקד היא הפחיתה את מספר העובדים שלה ב-12 אלף, שמהווים 6% מכוח העבודה של החברה. החברה האם שלה, אלפבית, הכריזה על פיטורים של מאות עובדים מצוותי ההנדסה, החומרה והעזרה הדיגיטלית הקולית.

עוד חברה שהודיעה בינואר על פיטורים נרחבים היא פייפאל: אלכס כריס, המנכ"ל של ענקית התשלומים אונליין, שלח לעובדים מכתב שבו הוא הודיע כי ההנהלה החליטה לצמצם את החברה ל-"מידה המתאימה" שלה, על ידי פיטורים וסגירת משרות פתוחות שלא אוישו. מספר המפוטרים הכולל צפוי להיות 2,500 עובדים, שמהווים 9% מכוח העבודה של החברה.

חברה נוספת שמפטרת היא iRobot, לאחר ביטול עסקת רכישתה על ידי אמזון, עקב קשיים רגולטוריים. במקרה שלה, מדובר בפיטורים של כמעט שליש מכוח האדם – 31%, שהם 350 עובדים.

גם מסיילספורס שמענו חדשות לא מעודדות: החברה הודיעה שהיא נפרדת מ-700 איש, שמהווים 1% מכוח האדם שלה.

HP-אינדיגו הודיעה בנובמבר האחרון כי תפטר בין 4,000 ל-6,000 מעובדיה ברחבי העולם, ובינואר דווח כי היא מפטרת 50 עובדים בישראל, המהווים כ-2% מסך כ-2,500 העובדים שהחברה מעסיקה בארץ.

חברות טק נוספות שנמצאות ברשימת המפטרות בעולם בחודש ינואר, על פי אתר layoffs.fyi, הן פרוף-פוינט, בלוק, Kiwi.com, חברות המדיה טק קראנץ' וביזנס אינסיידר, נום, אורורה, האב ספוט, ריוט גיימס, וים, הרשת החברתית דיסקורד, סייסנס, קלאוד פלייר, סיטריקס, יוניטי (לשעבר איירון סורס) ואורקה סקיוריטי.

"יש בענף את תופעת העדר"

מספר המפוטרים הכולל בתעשיית ההיי-טק בחודש ינואר עמד על 25 אלף. בשנה שעברה כולה פוטרו מהענף 260 אלף עובדים. אם המגמה תימשך עד סוף השנה, עם מספרים דומים לזה שנרשם בחודש הראשון שלה, נראה בסיכום 2024 עלייה במספר המפוטרים השנתי – ל-280 אלף. הפיטורים של כל עובד הם דבר כואב, אבל מספרית, לכאורה, לא מדובר בעלייה גדולה מאוד – של 20 אלף עובדים בכל העולם. ברם, אם מתרגמים את זה לאחוזים מגיעים ל-7.7% מכלל הענף, וזה כבר נראה לא טוב. מאוד לא טוב.

האם הפיטורים תמיד מוצדקים? כלל לא בטוח: פרופ' ג'ף שולמן מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת וושינגטון, שעוקב אחר הנעשה בתעשיית הטק, אמר ל-NPR כי "יש בענף את תופעת העדר". לדבריו, "הפיטורים מסייעים למחיר המניה של החברות האלה, ולכן הן לא רואות כל סיבה להפסיק אותם". זאת, על אף (ובעצם בגלל) העליות התלולות של מניות ענקיות הטק בתקופה האחרונה, כמו גם תנאים מקרו-כלכליים כגון המיתון באינפלציה בארצות הברית ועצירת עליות הריבית.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים