טראמפ טען שטאיוואן גנבה לארה"ב את תעשיית השבבים
האמירה עוררה תגובות רבות, כולל ביקור דחוף של דיפלומטית בכירה מארה"ב בטייפה הבירה, כדי לדון בהמשך שיתוף הפעולה האמריקני-טייוואני בנושאים כמו ביטחון אזורי, סחר והשקעות ● מניות TSMC הגיבה בירידות
דונלד טראמפ – נשיא ארה"ב לשעבר ומועמד המפלגה הרפובליקנית לנשיאות בבחירות 2024 – התארח באחרונה בפודקאסט הפופולרי של ג'ו רוגן, The Joe Rogan Experience, שם שיתףמספר הצהרות שייצרו תגובות סוערות במיוחד בארצות הברית ומחוצה לה. בין השאר הצית טראמפ מחדש בדבריו לרוגן דיון סוער, עקב טענתו שטאיוואן "גנבה את עסקי השבבים שלנו" ושלכן היא צריכה לשלם לארצות הברית עבור ההגנה עליה.
מדבריו של טראמפ עולה כי הוא מאמין ש-טאיוואן ניצלה יתרון לא הוגן במגזר המוליכים למחצה, שהוא תחום קריטי לכלכלת ארה"ב. טראמפ הצהיר, "אתה יודע, טאיוואן, הם גנבו את עסקי השבבים שלנו… והם רוצים הגנה". דברים אלו הם המשך של תסכול מתמשך שמביע המועמד הרפובליקני לנשיאות מההשפעה הטאיוואנית העצומה על ייצור המוליכים למחצה, ומתלותה של ארצו במדינה אחרת בתחום החיוני.
Trump is essentially proposing a tax on all chips imported from Taiwan pic.twitter.com/hOdF6c1jcT
— Mykhaïlo Golub (@golub) October 27, 2024
קביעה זו של טראמפ גררה ביקורת משמעותית מצד מומחים, הטוענים כי הצלחתה של טאיוואן בתחום אינה נובעת מ"גניבה" אלא מהשקעה אסטרטגית וחדשנות לאורך עשרות שנים. בין המגיבים נכללה גם אנליסטית התעשייה המוערכת סטייסי רסגון מחברת אליאנס-ברנשטיין (AllianceBernstein) שתיארה את נקודת המבט של טראמפ על הסוגיה כ"מגוחכת", משום שהרעיון של "גניבה" מתנגש במה שהוא, לדבריה, המציאות המורכבת של שרשראות האספקה הגלובליות.
אמירות אלו מצד מי שיכול להיבחר להיות נשיא ארה"ב הבא גרמו לחרדה בטייוואן, שכן ארצות הברית היא תומכתה הבינלאומית החשובה ביותר ונותנת הנשק העיקרית שלה. כמובן שההשלכות של דבריו של טראמפ מרחיקות לכת, במיוחד ברקע הבחירות הקרובות לנשיאות, שיערכו בחודש הבא. אנליסטים חוששים שסנטימנטים כאלה יכולים להשפיע על יחסי ארה"ב-טאיוואן בכלל ועל שוק המוליכים למחצה העולמי בפרט, ולא לטובה.
החשש: הטלת מיסוי קשוח על TSMC תייצר שינוי עולמי לרעה
TSMC (החברה לייצור מוליכים למחצה של טאיוואן) היא המובילה העולמית בייצור שבבים ולפיכך שחקנית מפתח בתחום זה. טראמפ הצהיר כבר כי החברה צפויה להידרש להתמודד עם מכסים פוטנציאליים גבוהים במיוחד, אם יקבל בחזרה את כס הנשיאות.
זו כנראה הסיבה לכך שלדבריו בפודקאסט של רוגן נרשמו גם לא מעט תגובות לחוצות בשוק הפיננסים, שהראו שאפילו ספקולציות בלבד לגבי המיסוי החדש והמחמיר, הצליחו להוביל להפסדים משמעותיים, כפי שניתן היה לראות בירידות אחרונות במחיר מניית TSMC.
כתוצאה מהתגובות החמורות להצהרת טראמפ, רויטרס דיווחה היום (ג') על ביקור דחוף בטייוואן שאליו יצאה הדיפלומטית האמריקנית אינגריד לארסון, מנהלת סניף וושינגטון של המכון האמריקני בטייוואן (The American Institute in Taiwan). לארסון מסייעת בתפקידה לשמירה על תקינות היחסים של וושינגטון וטייפה, ובמהלך ביקורה כעת היא צפויה להיפגש עם בכירים בטייוואן ולדון בהמשך שיתוף הפעולה האמריקני-טייוואני בנושאים כמו ביטחון אזורי, סחר והשקעות, ותקשורת בין-אישית, חינוכית ותרבותית. הביקור נועד להדגיש את מחויבות ארצות הברית לטייוואן, ולשמר את השותפות המתפתחת בין שתי המדינות.
משקיפים בתעשייה מדגישים שקיים כעת צורך בניווט זהיר של דיונים גיאופוליטיים כמו אלו של ארה"ב וטאיוואן, שכן מלחמת סחר רחבה יותר עלולה להביא להשפעות שליליות על שרשראות האספקה ועל שווקי כלל הטכנולוגיה. אנליסטים רבים הדגישו שההשלכות של בחירת טראמפ כנשיאה הבא של ארה"ב, יכולות ליצור סביבה מאתגרת עבור חברות מוליכים למחצה, לא רק בארה"ב אלא בכל העולם.
תגובות
(0)