393 מיליון דולרים הושקעו בחברות היי-טק בארץ ברבעון השלישי של שנת 2008 – צמיחה של 35%

78 חברות היי-טק ישראליות גייסו הון ברבעון השלישי של 2008, לעומת 69 חברות שגייסו הון ברבעון הקודם ו-74 שגייסו הון ברבעון המקביל אשתקד, כך עולה מהדו"ח שפורסם אתמול (ב') ● מגזר התוכנה טיפס למקום הראשון ברבעון השלישי של השנה, עם 28 חברות שגייסו כ-123 מיליון דולרים, המהווים 31% מסך ההשקעות ברבעון זה ● מגזר התקשורת – במקום השני

חברות היי-טק המגובות הון סיכון גייסו בישראל במהלך הרבעון השלישי של 2008 כ-393 מיליון דולרים – עלייה של כ-35% לעומת הרבעון הקודם בו גויסו כ-291 מיליון דולרים, ועלייה של כ-12% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בו גויסו כ-350 מיליון דולרים. כך עולה מדו"ח ה-Money Tree שפירסמה אתמול (ב') פירמת רואי החשבון קסלמן וקסלמן PwC ישראל. עוד עולה מן הנתונים, כי 78 חברות היי-טק ישראליות גייסו הון ברבעון השלישי של שנת 2008, לעומת 69 חברות שגייסו הון ברבעון הקודם ו-74 חברות שגייסו הון ברבעון המקביל אשתקד. ממוצע ההשקעה בחברה עמד על 5 מיליון דולרים ברבעון הנוכחי, לעומת 4.2 מיליון דולרים ברבעון הקודם ו-4.7 מיליון דולרים ברבעון המקביל אשתקד.

נתוני הדו"ח מצביעים על כך שחל גידול בהיקף העסקאות הגדולות (השקעה של מעל 10 מיליון דולרים לחברה) שבוצעו הרבעון. במהלך הרבעון בוצעו 10 עסקאות גדולות בהיקף של כ-217 מיליון דולרים, המהוות 55% מסך ההשקעה שבוצעה הרבעון, זאת לעומת 10 עסקאות גדולות בהיקף של כ-144 מיליון דולרים המהוות 50% מסך ההשקעה ברבעון הקודם ולעומת 13 עסקאות גדולות בהיקף של כ-183 מיליון דולרים המהווים 52% מסך ההשקעה ברבעון המקביל אשתקד.

קרנות ההון סיכון המקומיות השקיעו כ-181 מיליון דולרים, המהווים כ-46% מסך ההשקעות ברבעון השלישי של שנת 2008. זאת לעומת כ-148 מיליון דולרים, שהיוו כ-51% מסך ההשקעות ברבעון הקודם ו-160 מיליון דולרים שהיוו כ-46% מסך ההשקעות ברבעון המקביל אשתקד. בנוסף להשקעה בחברות היי-טק המקיימות פעילות בארץ, השקיעו קרנות ההון סיכון המקומיות כ-35 מיליון דולרים ב-16 חברות היי-טק זרות, להן אין פעילות בארץ. זאת בהשוואה לסכום של כ-8 מיליון דולרים אשר הושקעו בחמש חברות זרות ברבעון הקודם, ו-13 מיליון דולרים שהושקעו ב-10 חברות זרות ברבעון המקביל אשתקד.

57 חברות, המהוות 73% מסך החברות אשר גייסו הון ברבעון השלישי של 2008, רשומות כישראליות. חברות אלה גייסו כ-265 מיליון דולרים המהווים כ-67% מסך כל ההשקעות. שאר החברות רשומות כזרות, רובן המכריע בארה"ב. 21 חברות, המהוות 27% מכלל החברות אשר גייסו הון ברבעון השלישי של 2008, נהנות מסיוע של המדען הראשי. כ-133 מיליון דולרים מסך כל ההשקעות הוזרמו לחברות אלו.

מגזר התוכנה מטפס למקום הראשון

מגזר התוכנה תופס את המקום הראשון ברבעון השלישי של 2008, עם 28 חברות שגייסו כ-123 מיליון דולר דולרים – המהווים 31% מההשקעות שבוצעו הרבעון. זאת, לעומת כ-59 מיליון דולרים שהושקעו ב-17 חברות ברבעון הקודם וכ-83 מיליון דולרים שהושקעו ב-20 חברות ברבעון המקביל אשתקד. במונחים כספיים, מדובר בעלייה חדה של כ-107% לעומת הרבעון הקודם ושל כ-48% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. ההשקעה הממוצעת בחברה עמדה על 4.4 מיליון דולרים ברבעון הנוכחי, לעומת 3.5 מיליון דולרים ברבעון הקודם ו-4.1 מיליון דולרים ברבעון המקביל אשתקד.

16 חברות במגזר התקשורת והרשתות גייסו ברבעון השלישי של 2008 כ-99 מיליון דולרים, זאת לעומת 22 חברות שגייסו כ-140 מיליון דולרים ברבעון הקודם ו-18 חברות שגייסו כ-63 מיליון דולרים ברבעון המקביל אשתקד. ההשקעה הממוצעת בחברה במגזר זה עמדה על 6.2 מיליון דולרים ברבעון הנוכחי, לעומת 6.4 מיליון דולרים ברבעון הקודם ו-3.5 מיליון דולרים ברבעון המקביל אשתקד. ברבעון הנוכחי נצפו במגזר זה שלוש עסקאות גדולות, בסכום כולל של כ-74 מיליון דולרים, המהווה 74% מסך ההשקעות במגזר זה.

שבע חברות ממגזר המוליכים למחצה גייסו כ-62 מיליון דולרים ברבעון הנוכחי, לעומת חמש חברות שגייסו כ-30 מיליון דולרים ברבעון הקודם ושש חברות שגייסו כ-53 מיליון דולרים ברבעון המקביל אשתקד. ממוצע ההשקעה בחברה במגזר זה עמד על 8.9 מיליון דולרים ברבעון הנוכחי, לעומת 6 מיליון דולרים ברבעון הקודם ו-8.8 מיליון דולרים ברבעון המקביל אשתקד. ברבעון הנוכחי נצפו במגזר זה שלוש עסקאות גדולות, בסכום כולל של כ-52 מיליון דולרים, המהווה 83% מסך ההשקעות במגזר זה.

מגזר מדעי החיים, הכולל בתוכו את תחום המכשור הרפואי והביוטכנולוגיה, מציג עלייה לעומת הרבעון הקודם. ברבעון הנוכחי גייסו 11 חברות כ-28 מיליון דולרים, זאת לעומת תשע חברות שגייסו כ-16 מיליון דולרים ברבעון הקודם, ו-14 חברות שגייסו כ-72 מיליון דולרים ברבעון המקביל אשתקד. ממוצע ההשקעה בחברה עמד על 2.6 מיליון דולרים ברבעון הנוכחי, לעומת 1.8 מיליון דולרים ברבעון הקודם, ו-5.2 מיליון דולרים ברבעון המקביל אשתקד.

בקטגוריה של מגזרים אחרים נכללות חברות מתחום האינטרנט, הקלינטק, המדיה ועוד. 16 חברות מקטגוריה זו גייסו כ-80 מיליון דולרים ברבעון הנוכחי, סכום המהווה כ-20% מסך ההשקעות ברבעון זה. זאת, לעומת 16 חברות שגייסו כ-50 מיליון דולרים ברבעון הקודם ו-16 חברות שגייסו כ-79 מיליון דולרים ברבעון המקביל אשתקד.

מגזר האינטרנט תופס נתח של כ-42% מסך ההשקעות בקטגוריה זו ונתח של כ-9% מסך ההשקעות ברבעון הנוכחי, עם 5 חברות אשר גייסו כ-34 מיליון דולרים.

לדברי יוסי פילוס, שותף ומנהל תחום הייעוץ וההיי-טק ב-PwC ישראל, "מדובר ברבעון בעל רמת השקעות גבוהה, המתאפיין במספר עסקאות גדולות במיוחד; שתי עסקאות בהיקף העולה על 40 מיליון דולרים, וארבע עסקאות בהיקף העולה על 20 מיליון דולרים. להערכתנו, רמת השקעה זו אינה יכולה להישמר ברבעונים הבאים ולכן אנו צופים ירידה בהיקף ההשקעות בעתיד הנראה לעין." פילוס הוסיף, כי "היעדר זמינות של כסף בשווקים הפיננסיים, יחד עם קשיי הקרנות וחברות הפרוטפוליו לגייס כספים, יוצרים נטייה טבעית של הקרנות להשקיע ולהגן על הפרוטפוליו הקיים".

בשיחה עם DailyMaily, אמר פילוס כי "זה כאילו שההיי-טק נמצא בבועה. למרות המשבר הפיננסי הקשה, חברות ההיי-טק הישראליות מצליחות לגייס כסף, אך לערכתי זה לא יכול להמשך, וברבעונים הבאים נראה ירידה בקצב הגיוסים. המשבר הפיננסי אף ישפיע לרעה גם על יכולת הגיוסים של ענף ההיי-טק שכן מקורות המימון מתייבשים".

לדבריו, "קרנות הסיכון יקשו לגייס כסף והן מצידן, יהיו זהירות יותר בכל הקשור למימון חברות היי-טק – אפילו אם מדובר בחברות פורטפוליו". פילוס מציין, כי כאן טמון שורש המשבר כפי שהוא רואה אותו. "לחברות סטארט-אפ אין הרבה אלטרנטיבות, במיוחד חברות פורטפוליו של הקרנות, שכן מצב הבורסה לא מאפשר הנפקות, וגם יהיה קשה לגייס משקיעים שיהיו מוכנים להשקיע ישירות בחברות סטארט אפ".

רובי סולימן
, שותף בתחום ההיי-טק ב-PwC ישראל ציין כי, "רמת ההשקעה הגבוהה ברבעון השלישי של שנת 2008 עקבית עם יציבות השקעות ההון סיכון בסך של כ-7 מיליארד דולרים בארה"ב ברבעון זה. עם זאת, נתון מעניין בתמהיל ההשקעות ברבעון הנוכחי בהשוואה להשקעות הון סיכון בארה"ב, מגיע מצד השקעות בחברות בתחום הקלינטק. בעוד שבארה"ב הושקעו ברבעון זה 1.2 מיליארד דולרים בחברות בתחום הקלינטק, הרי שבארץ, למרות התיאבון הקיים בקרב קרנות הון סיכון לבצע השקעות בתחום הקלינטק הצומח, ההשקעות בחברות אלו היו מזעריות בשני הרבעונים האחרונים. אין ספק כי מצב זה עתיד להשתנות וישנה ציפייה שתחום הקלינטק יהפוך לאחד התחומים המובילים בהשקעות הון סיכון".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים