ניצחון לטראמפ: נקבע כי "הגרלת המיליון" של מאסק לגיטימית

בית המשפט בפנסילבניה דחה את טענות התובע המחוזי של פילדלפיה, לארי קרסנר, כי מדובר ב"תרמית שנועדה להשפיע על הבחירות", ואישר ליזם הטכנולוגי להמשיך את הענקת הכסף הענק לתומכי טראמפ הפוטנציאליים

השופט אישר את לגיטימיות הגרלת המיליון שלו. אילון מאסק, הבעלים של X.

בצל הבחירות לנשיאות ארה"ב המתקיימות היום (ג') – בהן מתמודד דונלד טראמפ כנציג המפלגה הרפובליקנית על כהונה נוספת מול סגנית הנשיא המכהן, קמלה האריס – אישר בית המשפט בפנסילבניה את המשך קיומה של "הגרלת המיליון" של אילון מאסק, למרות ביקורת חריפה על התנהלותה.

נזכיר כי מאסק מקיים בתקופה האחרונה "הגרלה" שבה הוא מעניק מדי יום מיליון דולר ל"אדם אקראי" שחתם על עצומה המקדמת נושאים רפובליקנים. מאסק עצמו, התומך במוצהר ב-טראמפ, פרסם ציוץ ברשת החברתית שבבעלותו, X, ב-20 באוקטובר, בו כתב כי כל מי שיחתום על העצומה יקבל "סיכוי יומי לזכות במיליון דולר!".

יזם הטק שעומד מאחורי חברות הענק טסלה, SpaceX, ואחרות, הבהיר מצידו כי לא מדובר בתשלום לבוחרים על מנת להצביע בבחירות, כפי שנטען נגדו, אלא בעידוד חתימה על עצומה בלבד. לדבריו, "כדי להיות ברור, זאת לא עצומה שמעודדת להצביע או להירשם כדי להצביע. זאת עצומה שבאמת ובתמים מטרתה היא להביע תמיכה בחוקת ארצות הברית, ובפרט בחופש הביטוי ובזכות לשאת נשק".

יצוין אגב כי בנוסף למיליון הדולר שהוגרלו מדי יום, כל אזרח פנסילבניה שחתם על העצומה קיבל 100 דולר. עד כה חולקו 16 פרסי "גרלה" בשווי מיליון דולר כל אחד. מבין הזוכים – רק ארבעה הם אזרחים רשומים בפנסילבניה.

הטענה "תרמית שנועדה להשפיע על הבחירות" – לא התקבלה

התביעה, שהוגשה כפי שדיווחנו על ידי התובע המחוזי של פילדלפיה, לארי קרסנר, טענה כ היוזמה של מאסק היא "תרמית שנועדה להשפיע על הבחירות". קרסנר, המשתייך למפלגה הדמוקרטית, טען כי המהלך מפר את חוקי המדינה בנוגע להגרלות, וכי מאסק מטעה את הציבור בהבטיחו כי הזוכים ייבחרו באופן אקראי.

כאמור, במהלך הדיון אתמול, שהתקיים ממש ערב הבחירות, התברר כי מלבד החשד ל"קניית מצביעים", הזוכים בהגרלה של מאסק נבחרו מראש, וזאת בניגוד להצהרותיו של המולטי-מיליארדר. בתגובה הודה עורך דינו של מאסק, כריס גובר, כי "מקבלי מיליון הדולר אינם נבחרים באקראי. אנחנו יודעים בדיוק מי יוכרז כזוכה היום ומחר".

"זו הייתה אחת ההונאות הגדולות ב-50 השנים האחרונות", טען ג'ון סאמרס, עורך דין בצוות התביעה שהוגשה נגד אילון מאסק ו-America PAC בנוגע ל"הגרלת המיליון". הוא הוסיף וקבע כי "לא היה שום דבר אקראי בתהליך…זו היתה הונאה עמוקה, הרסנית ונרחבת".

מאידך, עו"ד גובר להגנת מרשו טען כי הזוכים משמשים כדוברים של ה-America PAC – גוף המתמקד בתמיכה כספית במועמדים רפובליקנים – והדגיש אף הוא כי ההגרלה נועדה לקדם נושאים מהותיים (בעיניי מאסק והרפובליקנים) ולא לעודד בחירה במתמודד מסוים.

נסביר כי PAC, שמשמעו "ועדת פעולה פוליטית", הוא גוף המאפשר לאנשים פרטיים ולתאגידים לתרום כספים לקמפיינים פוליטיים, ובכך לעקוף את המגבלות על תרומות ישירות למועמדים. במקרה זה, מאסק התחייב לתרום מעל ל-70 מיליון דולר ל-America PAC, במטרה לסייע לטראמפ ולמועמדים רפובליקנים אחרים להיבחר.

אולם טענות התביעה לא הקבלו. השופט אנג'לו פוגלייטה דחה את בקשתה להוציא צו מניעה נגד ההגרלה, וקבע כי מדובר ב"דיבור פוליטי ליבתי" – Core political speech. המושג המסוים מתייחס לדיון לגיטימי בעניינים פוליטיים, בנציגים פוליטיים, בחוקים ממשלתיים ובמדיניות הממשל, בין השאר.

עו"ד סאמרס הגיב על אמירה זו של השופט בטענה ש-"הם בעצם פרסמו את זה כהגרלה. זה לא הוגן לומר שמה שאנחנו אמרנו לא היה נכון".

ההחלטת השופט פוגלייטה עוררה ביקורת גם מצד קרסנר, שטען בעקבותיה כי מאסק ניהל "קמפיין שיווקי פוליטי שהתחפש להגרלה", וכי מדובר ב"רמאות".

"רימו אותם עבור המידע שלהם", טען קרסנר, שהוסיף והבטיח כי יבחן נקיטת צעדים משפטיים נוספים נגד מאסק ו-America PAC, כולל תביעה אזרחית וקריאות להטלת קנסות כספיים.

לא ברור אם לנוכח העובדה שהבחירות בארה"ב נערכות היום, וההגרלה למעשה כמעט ותמה, יהיה לפרשה המשך בכלל. אולם מה שבטוחה הוא שהסוגיה כולה מעידה על המעורבות הגוברת של טייקונים, כמו מאסק, בפוליטיקה האמריקנית ועל השימוש הגובר שהם ושכמותם עושים בכלים חדשניים ויצירתיים, לעיתים שנויים במחלוקת, כדי לקדם אג'נדות פוליטיות ו/גם אינטרסים עסקיים שלהם לצידן.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים