האם OpenAI שוקלת כניסה לשוק הרובוטים ההומנואידיים?
לפי יודעי דבר, החברה - המפורסמת בעיקר במודלי השפה הגדולים שלה וכלי GenAI כמו ChatGPT הפועלים על בסיסם - העלתה אפשרות להיכנס לתחום הרובוטים דמויי האנוש, שאחת המתחרות הבולטות בו במערב היא טסלה של מאסק
חברת הבינה המלאכותית OpenAI, מגלה עניין גובר בתחום הרובוטיקה בכלל, ובפרט ברובוטים דמויי אדם, הידועים גם כרובוטים הומנואידיים. לפי דיווח של The Information, ודברי שני אנשים בעלי ידע ישיר בנושא שצוטטו בכתבה, החברה שוקלת כעת לפתח רובוט הומנואיד משלה, מה שמעיד על כוונתה להרחיב את פעילותה – שעד כה התרכזה בפיתוח מודלי שפה גדולים (LLMs) וכלי GenAI המתבססים עליהם – לתחומים חדשים.
המקורות דיווחו כי חברה כבר השקיעה בסטארט-אפים שונים בתחום הרובוטיקה, למשל ב-Figure, Physical Intelligence ו-1X Technologies, העוסקות בפיתוח הומנואידים ובינה מלאכותית כללית (AGI). בנוסף, לפי הטענות בדיווח, נראה ש-OpenAI שוקלת להקים מחדש את צוות הרובוטיקה הפנימי שלה, שפורק לפני כארבע שנים. המהלך, אם אכן קורה, מעיד לפחות על פניו על כך שהחברה שוקלת ברצינות את האפשרות להיכנס לתחום הרובוטים ההומנואידיים.
$MSFT OPENAI IS REPORTEDLY EXPLORING HUMANOID ROBOTS 👀 pic.twitter.com/6Gy4XwDAgd
— Shay Boloor (@StockSavvyShay) December 24, 2024
מהו רובוט הומנואידי?
רובוט הומנואידי הוא רובוט בעל שתי ידיים ושתי רגליים, שמראהו כמראה אדם ושנועד לתפקד בסביבה אנושית. מפתחים של רובוטים הומנואידיים מאמינים שיהיה קל יותר לייצר רובוטים כאלה שיבצעו משימות בעולם הפיזי, המותאם לבני אדם, מאשר לשנות את הסביבה כך שתתאים לרובוטים בעלי מבנה ומראה אחר. רובוטים אלו משתמשים במודלי בינה מלאכותית מתקדמים כדי לראות, לחוש את הסביבה ולבצע משימות מורכבות.
אלא שבפיתוח רובוטים הומנואידיים טמונים אתגרים לא פשוטים, ומדובר בתהליך מורכב במיוחד. אחד האתגרים המרכזיים הוא איסוף כמות מספקת של נתונים ויזואליים לצורך אימונם. למען ההמשגה, כמות הנתונים שילד בן ארבע ראה במהלך חייו גדולה בהרבה מכמות הנתונים בה נעשה שימוש כדי לאמן את מודלי השפה הגדולים הטובים ביותר. וישנם אתגרים נוספים, כמו ניווט בסביבות לא מוכרות, תגובה לאירועים בלתי צפויים ויכולת תקשורת עם בני האדם. כאן נכנסים לתמונה מודלי השפה הגדולים, שיכולים לספק לרובוטים הבנה בסיסית של העולם והשפות שבהן מדברים בני האדם, ובהתאמה – הבנה של ההקשרים בין המושגים השונים. מודלים מולטי-מודאליים, המסוגלים להבין ולייצר טקסט, תמונות ושמע, יכולים גם לספק לרובוטים יכולת "לראות" ולהבין את סביבתם טוב יותר.
🤖Humanoid robots are not exclusively for big companies. Here is what a few people can do.
👉Introducing Mobile-TeleVision, built upon our previously open-sourced immersive teleop system: Open-TeleVision. pic.twitter.com/jo2qw2uP36— Xuxin Cheng (@xuxin_cheng) December 11, 2024
התחרות בשוק הרובוטים ההומנואידיים תופסת תאוצה
לעת עתה, למרות הדיווחים על העניין הגובר של OpenAI ברובוטים הומנואידיים, נראה שהנושא נמצא בעדיפות נמוכה יחסית של החברה, לעומת פיתוחים אחרים שלה, כמו מודלי השפה, שהבולט בהם הוא GPT שלה בגרסאותיו השונות, וסוכני ה-AI, שהמוביל בהם הוא ChatGPT המאוד מדובר.
עם זאת, העובדה ש-OpenAI אפילו שוקלת לפתח רובוט הומנואיד מעידה על שאיפותיה הגדולות מאוד, הכוללות כניסה לתחומים מגוונים, החל ממנועי חיפוש ודפדפני אינטרנט, ועד לשבבים ולתכנון דאטה סנטרים. בנוסף, נראה כי OpenAI מודעת לפוטנציאל הכלכלי האדיר הטמון בשוק הרובוטים ההומנואידיים, כפי שציין המתחרה הדומיננטי שלה, היזם אילון מאסק, שהעריך כי מדובר בתחום שטומן בחובו הזדמנות כלכלית בשווי טריליון דולר.
אם מזכירים את מאסק הרי ש-OpenAI מצטרפת למספר חברות מערביות נוספות – שאחת המובילות בהן היא טסלה שמאסק מנהיג וייסד, ולצידה גם גוגל ושיאומי, השוקדות על פיתוחים בתחום זה. גם בסין מדובר בשוק פורה מאוד. חברות שונות מתחרות בשוק הרובוטים ה"אנושיים" שנראה שהולך ותופס תאוצה ממש בזמנים אלו, ו-טסלה, המתמחה בכלל בעיקר בכלי רכב חשמליים, מפתחת כאמור גם היא רובוט הומנואידי בשם "אופטימוס". אם אכן OpenAI תיכנס לתחום, שתי החברות למעשה יתחרו זו בזו ישרות בשוק זה.
Daily walks help clear your mind pic.twitter.com/dUsW58trS6
— Tesla Optimus (@Tesla_Optimus) December 9, 2024
מאסק – שייסד חוץ מ-טסלה חברות ענק אחרות כמו SpaceX, או חברות פורצות דרך כדוגמת נוירלינק – היה בין מייסדי OpenAI בשנת 2015, כעמותה לתועלת הציבור, אך עזב אותה בשנת 2018. מאז הצלחת ChatGPT והפיכת OpenAI לשותפה של מיקרוסופט ולחברה מאוד מדוברת ונחשבת, היחסים בינו לבין סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, והחברה הפכו למורכבים ומלאי מחלוקות.
אחרי הצלחת מעבדת ה-GenAI מאסק הקים בעצמו חברת בינה מלאכותית מתחרה בשם xAI, שמציעה שירותים דומים ל-OpenAI אך בקוד פתוח. לפי ההערכות החדשות, xAI, שהיא מתחרה ישירה של OpenAI, כבר שווה כפי שדיווחנו אתמול (ד'), כ-50 מיליארד דולר, ופעילותה מגבירה את המתח בין מאסק לעמותה שאותה ייסד יחד עם שותפים ועם אלטמן. מאסק אפילו הגיש השנה תביעה נגד OpenAI בטענה שהחברה סטתה ממטרתה המקורית והפכה לחברה בת של מיקרוסופט, ומשרתת את האינטרסים הכלכליים שלה. יזם הטק גרס כי OpenAI "נכנעה" לתמריצים כלכליים וחתמה על הסכם שותפות עם מיקרוסופט, המעניק לתאגיד הענק גישה בלעדית לטכנולוגיית AGI מתקדמת.
With OpenAI, Figure 01 can now have full conversations with people
-OpenAI models provide high-level visual and language intelligence
-Figure neural networks deliver fast, low-level, dexterous robot actionsEverything in this video is a neural network: pic.twitter.com/OJzMjCv443
— Figure (@Figure_robot) March 13, 2024
מעורבות בתחום – באמצעות גיבוי פיננסי
אם לחזור לתחום ההומנואידים – המאמצים של החברות שצוינו קודם לכן בתחום זה נמצאים בשלבים מוקדמים יחסית, והרובוטים שבפיתוח עדיין אינם ממש מסוגלים לבצע משימות מועילות באופן מיידי. למעשה, הרובוטים ההומנואידיים של היום הם רק בתחילת המסע לאיסוף נתונים ויזואליים מהעולם הפיזי, שיאפשרו פיתוח מערכות AI אשר יוכלו לבצע משימות מורכבות בעתיד.
לפי דברי המקורות שציטט ה-Information, יצרנית ChatGPT מעורבת כעת בתחום בעיקר בעזרת מימון החברות המפתחות הומנואידיים, שצוינו בתחילת הכתבה.
מהדיווח לא ברור אם OpenAI תחל בעצמה בפיתוח רובוט דמוי אנוש בקרוב, או שאולי כבר החלה במלאכה, ואם התוצר שלה, לכשיגיע, יהיה כזה שישבש את השוק המסוים כפי ש-ChatGPT שלה שיבש מאז הגחתו לעולם בספטמבר 2022 – את תחום ה-AI כולו.
תגובות
(0)