עוד רשת חברתית למאסק: האם המיליארדר ירכוש את טיקטוק ארה"ב?

שמו של מאסק - הבעלים של X ומקורב לנשיא הנבחר טראמפ - עלה כקונה אפשרי ● בייטדאנס הכחישה, אך לא השלטונות בסין ● לפי החוק שהעביר ממשל ביידן פעילות טיקטוק בארה"ב אמורה להיפסק ב-19 בינואר אם לא תמכר

יושיע את טיקטוק או ישתלט עליה? יזם הטק אילון מאסק.

הימים האחרונים הביאו עימם דיווחים סותרים ודרמטיים בנוגע לעתידה של אפליקציית טיקטוק (TikTok) בארצות הברית. הדיווח המרכזי, שפורסם לראשונה אתמול (ב') על ידי סוכנות הידיעות בלומברג, הצביע על כך שגורמים בכירים בממשל הסיני שוקלים ברצינות למכור את פעילות טיקטוק בארה"ב ליזם הטק רב הפעלים והבעלים של פלטפורמת X, אילון מאסק, זאת במטרה למנוע את החרמת האפליקציה שתוכננה בדי הממשל האמריקני. האפשרות החדשה עלתה לאור שינויים המסתמנים בעמדת הרשויות האמריקניות כלפי טיקטוק, עקב כניסת הנשיא הנבחר דונלד טראמפ אל הבית הלבן בעוד כשבוע, וחילופי המשטר במדינה.

בייטדאנס (ByteDance), חברת האם של טיקטוק, הכחישה את הדיווחים על מכירה אפשרית למאסק. דובר החברה הגיב בצורה תקיפה באומרו כי "לא ניתן לצפות מאיתנו להגיב על בדיה מוחלטת".


ואולם בדו"ח עדכני מלפני מספר שעות, בלומברג ציינה כי הממשל הסיני דווקא לא הכחיש את האפשרות שמאסק יהיה הרוכש, ואף שמקורותיה בסין מיינו כי לא ברור האם בייטדאנס בכלל מודעת לדיונים אלה.

עד כה לא התקבלה תגובה רשמית מבכירי הממשל הנכנס או כל התייחסות ממאסק עצמו לדיווחים.

נזכיר עם זאת כי באפריל 2024 התייחס מאסק לסוגיית מכירת טיקטוק בציוץ בו כתב: "לדעתי, אסור להחרים את טיקטוק בארה"ב, למרות שחרם כזה עשוי להועיל לפלטפורמת 𝕏. פעולה כזו תהיה בניגוד לחופש הביטוי והדיבור. זה לא מה שאמריקה מייצגת".

מה היתרונות של מאסק כרוכש?

מספר גורמים הופכים את מאסק למועמד פוטנציאלי לרכישת טיקטוק ארה"ב כיום. ראשית, כידוע איש העסקים המולטי-מיליארדר הפך לבעל קשרים פוליטיים מאוד הדוקים עם טראמפ ושלטונו הנכנס. מאסק נחשב כיום למקורב במיוחד ל-טראמפ, שאף מינה אותו ליועץ ארגוני של ממשלו, והדבר יכול להקל על אישור העסקה האופצונלית.

בנוסף למאסק יש כבר בעלות דומיננטית על פלטפורמת המדיה החברתית X, ולכן קיימת אפשרות שהוא יבצע סוג של "היתוך" או יכונן קשרי גומלין בין שתי הפלטפורמות בפעילותן בארצות הברית. לפי דיווחים שונים, אחד התרחישים שנשקלים הוא שחברת X של מאסק תיקח על עצמה את ניהול פעילות טיקטוק בארה"ב.

אם לא די בכך הרי שלמאסק יש כיום פעילות עסקית נרחב בסין, בעיקר עם חברת טסלה שהוא ממיסדיה, מבעליה ומנכ"לה – דבר שיכול להפוך את מאסק לרוכש אטרקטיבי בעיני הממשל הסיני.

המאבק המשפטי והפוליטי על עתיד טיקטוק

העבירה חוק לחסימת טיקטוק, אם לא תימכר לגורם לא סיני. ארה"ב בימי ממשל ביידן.

העבירה חוק לחסימת טיקטוק, אם לא תימכר לגורם לא סיני. ארה"ב בימי ממשל ביידן. צילום: עיבוד ממוחשב כאילוסטרציה. מקור: ShutterStock

נזכיר כי המאבק על פעילותה של טיקטוק בארה"ב נמשך מזה זמן רב, כאשר החשש העיקרי שהביעו האמריקנים הוא שהפלטפורמה החברתית המאוד מצליחה, שנמצאת בבעלות חברה סינית, עלולה להעביר מידע על משתמשים אמריקנים לממשל הקומוניסטי בסין.

בעקבות זאת, נחקק בקונגרס האמריקני חוק האוסר על הפעלת טיקטוק בארה"ב החל מה-19 בינואר, אלא אם בייטדאנס תמכור את שלוחת טיקטוק המקומית שלה לידיים יותר "ידידותיות", משמע אמריקניות או מערביות.

טיקטוק ערערה לבית המשפט העליון בארה"ב בטענה שהחוק פוגע בחופש הביטוי. החלטה בנושא צפויה להתקבל בימים הקרובים, ולפי דיווחים שונים, בית המשפט העליון נוטה לתמוך בחוק.

אלא שכזכור, מדובר בחוק שעבר בתקופת ממשלו הדמוקרטי של ג'ו ביידן וכעת חווה הפוליטיקה האמריקנית מהפך של ממש. מינויו של טראמפ לנשיא צפוי לטרוף קלפים רבים במדינה, וכן להשפיע בדרך כזו או אחרת גם על פרשת טיקטוק. העניין הוא שחל שינוי בעמדת טראמפ בפרשה – בתקופת נשיאותו היה טראמפ מהמתנגדים הגדולים של המשך פעילות טיקטוק בארצות הברית, וזאת משום הסיכון האדיר שלטענתו היה גלום בפעילותה זו לבטיחון הלאומי, כך טען בזמנו. אלא שכיום כבר ידוע שנשיא שחוזר לבית הלבן מביע תמיכה בהשארת הפלטפורמה, ואף מחזיק בחשבון טיקטוק פעיל.

לפיכך עתידה של טיקטוק בארה"ב עדיין לא ברור. החלטת בית המשפט העליון, כמו גם הצעדים שינקטו בהמשך טראמפ ובייטדאנס לא ידועים, וכל אלו ישפיעו באופן מכריע על עתיד הפלטפורמה בארה"ב. האפשרות ש-מאסק ירכוש את טיקטוק מוסיפה לסיפור נדבך מעניין, יש שיאמרו מטריד, אך חשוב לזכור כי לפי שעה מדובר בתרחיש אחד מתוך כמה אופציות שנמצאות על הפרק.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים