"ארגונים יושבים על הגדר – ואינם ערוכים למהפכת ה-AI"
"אנו נמצאים בין העולם הישן, מהפכת המידע - לבין העולם החדש, השונה מאוד, של ה-AI", כך אמר אלון בן צור, מנכ''ל בינת תקשורת מחשבים, בוועידת יערות הכרמל היום (ד')
"מחקרים מעלים ש-60% מהמנכ"לים מוטרדים ואינם יודעים מה לעשות עם מהפכת ה-AI שניחתה עליהם. המנמ"רים, מצידם, לא מקבלים תוספת תקציב לתחום, והם טרם סיימו את המסע הדיגיטלי. בשנים האחרונות היו עליות מחירים גבוהות ב-IT, והם מתמקדים בצמיחה ובשמירה על ההוצאות ופחות במוצר, בשירות ובמבנה הארגוני התומך. במידת מה, זו חשיבה לטווח קצר: המנכ"לים 'יושבים על הגדר' ולא נערכים למהפכת ה-AI שבפתח. לצד התועלות הטמונות בבינה המלאכותית, היא אינה קסם שיבטיח פרודוקטיביות לטווח קצר. המחשבה האידילית של צמצום כוח אדם יקר שהמכונה תחליף – לא תקרה מחר בבוקר", אמר אלון בן צור, מנכ"ל בינת תקשורת מחשבים.
בן צור דיבר הבוקר (ד'), בפתח יומה השני של ועידת יערות הכרמל, שעורכת החברה השבוע. הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, מתקיים במלון אוריינט בירושלים, בהשתתפות מאות מלקוחות החברה ושותפיה העסקיים והנחתה אותו עמליה דואק, כתבת חדשות 12.
צילום ועריכת וידיאו ליטל רובינשטיין
"אנו בפתחו של עידן פריצת גבולות, המבטיח מעבר לשלב הבא"
"השנה", אמר בן צור, "מוטו הכנס הוא 'גשר מעבר לגבולות'. אנו בין שתי תקופות – העולם הישן, מהפכת המידע, לבין העולם החדש, השונה מאוד – הבינה המלאכותית. המילה 'גשר' מהדהדת לקשר ולחיבור, ו-'גבולות' הוא משהו תוחם. אנו בפתחו של עידן פריצת גבולות, המבטיח מעבר לשלב הבא. תפקידנו לבנות את הגשרים שיחברו אותנו בין העולמות".
"המהפכה התעשייתית שחררה את עבודת הכפיים", אמר, "וזו הנוכחית, AI, תשחרר משימות בהרבה תחומים בארגון, כולל בייצור. אנו מציינים חמישה עשורים למהפכת המידע ועשור למהפכת הדיגיטל. אנחנו באמצע עשור מורכב, הפכפך ודרמטי, בו נשיל נשל נחש וניכנס למציאות חדשה".
"השנים האחרונות", הסביר בן צור, "היו דרמטיות: הקורונה, מאבקים גיאו-פוליטיים בעולם, הגירה מואצת, עליית כוחה של סין, ייקור מחירי השינוע, ריביות גבוהות, אינפלציה, אסונות טבע, ויוקר המחיה בערים. בישראל, המלחמה שינתה תפישות רבות שהתאימו לאתמול ולא יתאימו למחר. הטכנולוגיה הוכיחה את עליונותה במלחמה וסייעה להישגים גדולים".
"יש קושי רב לחזות ולהעריך את האירועים בשנים האחרונות", ציין. "זה קורה יותר מבעבר. סיבה אחת: כמות המשתנים שזזים בעת ובעונה אחת גדלה מאוד. והשנייה, ריבוי הדאטה שמציף אותנו, חלקו לא חשוב, וקשה לברור את המידע האמיתי".
לצד השפעות אלו, אמר, "מהפכת הדיגיטל והמדיה החברתית בראשה – היא המשפיעה עלינו. הרשתות החברתיות מפעילות אלגוריתם שמעורר את הפחדים שלנו, מקטב ומשתלט על הפנאי שלנו, עם הכנסת תכנים חלולים על ריקוד, חתולים ועוד".
"איננו מצליחים להתמודד עם המידע ולהופכו לתובנות"
"עומס המידע", הוסיף בן צור, "גורם למתח ופוגע בתפקוד החשיבתי. הניסיון להיות מרובי משימות – מכשיל אותנו. המתח היא המחלה מספר 1 במאה ה-21, כיוון שלמוח אין די משאבים להתמודד עם המידע והשינויים המרובים, ומנגד – אנו מנסים לשלוט על המידע. אנו מרפרפים בחומרים ולא מצליחים להפוך את המידע לתובנות ולהיות בעלי Wisdom. אנחנו הולכים ומאבדים ידע, פונים לגוגל, לומדים פחות, ו'בסיס הנתונים' שלנו הולך ומתדלדל – תופעה האמנזיה הדיגיטלית. AI תאיים עוד יותר על היכולת לקבל החלטות מושכלות, ותנוון את מוחנו עוד יותר. העיסוק הגדול במידע והיקפו הרב, לא מותיר זמן לעסוק בהתכת המידע וביצירת תובנות. ה-AI יוצרת עוד חששות – מפני איום ההשתלטות עלינו ומאובדן פרנסה. עוד חשש מגיע מה-ניאו-טכנו-פיאודליזם – קבוצות קטנות הקובעות מראש את התנהגות השווקים ומשתלטות על מידע. שלוש ענקיות הענן ומטא הן המשקיעות הגדולות ב-AI".
"לפי מק'ינזי", הוסיף, "עד 2030 נראה שיפור מדהים בביצועי ארגונים, בשל מיכון ו-AI, והמגזרים שייהנו מכך יהיו IT, חינוך, תכנון, אדריכלות ומשפט".
"עלינו להשתנות – המציאות מחייבת זאת"
"אנשים לא נוטים להשתנות", אמר מנכ"ל בינת. "רק אחד משבעה מפסיק.ה לעשן או מרזה. מטבעו, האדם 'מחוסן' באופן טבעי מפני שינוי, כמערכת הגנה. המציאות החדשה שבפתח תחייב אותנו להשתנות".
"מהפכת הדיגיטל", הוסיף בן צור, "לא היתה חריגה, והתבססה על טכנולוגיות קיימות וטכנולוגיית Low Power. לעומתה, מהפכת בינה המלאכותית מייצרת עוצמות מחשוב שלא הכרנו, High Power. הדיגיטל השפיעה על התיווך ללקוחות הארגון ואילו ה-AI 'פולשת' למחוזות רבים בארגון. העולם יפנה לטכנולוגיות אנרגיה מתחדשות ולביקוע גרעיני – שיספקו אנרגיה זולה ונקייה. התקדמות נוספת ב-AI תגיע מכיוון הסוכנים. הם יעשו עבודות רחבות יותר מכלי RPA, יהיו יותר נבונים – וידברו בינם לבין עצמם ברשתות סוכנים יוצרי ערך".
לדבריו, "בשנים הקרובות יעמדו לרשותנו כלי אוטומציה מתקדמים, מבוססי AI. ההיצע יהיה גדול ויקר, הארגון יידרש לבחור את הכלים שישנו ויקדמו אותו. לצד ה-AI, נדרשת אנושיות. שום מכונה לא יודעת לייצר אמפטיה".
"למרות האתגרים", סיכם מנכ"ל בינת תקשורת מחשבים, "חווינו גידול דו-ספרתי בכל מגזרי הפעילות שלנו ב-2024. להערכתי, השנה – למרות 'מעכבי הבעירה' בדמות תכניות משרד האוצר – נמשיך לצמוח. עולם ה-IT יגדיל את השקעותיו ויכשיר עצמו למהפכת ה-AI".
תגובות
(0)