"לא היו כשלים במערכת הפריימריס של הליכוד – הדיווחים בתקשורת פשוט מנותקים מהמציאות"
יממה לאחר הבחירות המוקדמות הסוערות בליכוד, יוצא מנכ"ל מלם מערכות למתקפת הסברה כדי לשכנע שהפעם המחשבים לא אשמים: "49% מכלל המצביעים שלשום השתמשו במערכת בהצלחה" ● מודה: "בירושלים היה כשל לוגיסטי. היינו צריכים להוסיף עוד עמדות, אבל זה לא היה רק באחריותנו" ● קובע: "אלו שנתקלו בבעיות, היו בעיקר מצביעים שדילגו על התדרוכים ולא נעזרו באנשינו"
יממה לאחר הבחירות המוקדמות הממוחשבות בליכוד, התורים הארוכים וההיסטריה שפרצה בכלי התקשורת ששוב האשימו את המחשבים – נשמע היום (ג') אורי ערד, מנכ"ל מלם מערכות מקבוצת מלם-תים, בטוח בעצמו: "הדיווחים בתקשורת היו מנותקים מהמציאות. בשורה התחתונה, מערכת הבחירות הממוחשבת פעלה כראוי, כל המערכות עבדו וסיפקו את הסחורה".
לדבריו, "עובדה אחת אי אפשר להכחיש: 49% מכלל המצביעים עשו זאת באמצעות המערכת הממוחשבת – בהצלחה רבה. הבעיה היתה עם כמה קלפיות בודדות, בין השאר בירושלים. אלו קלפיות שריכזו הרבה מאוד אנשים ונוצרו תורים. הם נוצרו לא בגלל המיחשוב, אלא מפני שלא היו מספיק עמדות. לצערי, כל הדברים האלו לא באו לידי ביטוי בתקשורת".
כיצד אתה מסכם את יום הבחירות?
"קרו הרבה דברים טובים ודבר אחד לא טוב. הדברים הטובים שקרו: כל מערכות המידע והמיחשוב עבדו כמעט ללא תקלות. זאת, למעט תקלה מצערת בירושלים, כאשר קווי התקשורת נפלו. כאן אני חייב לציין לשבח את פלאפון, על הפתרון המהיר שהם מצאו לבעיה. עוד דבר טוב שקרה, הוא שחצי שעה אחרי שהקלפיות ביהודה ושומרון נסגרו, כבר סיפקנו לליכוד את תוצאות האמת. במילים אחרות, אני משוכנע שסיפקנו את הסחורה. כל היתר – ממש לא בתחום אחריותנו".
ובכל זאת: אתה קורא את הדיווחים, שומע את הדעות של מרבית האנשים, המחשבים לא ממש פופולריים. איפה טעינו?
"הדבר היחיד שאני לוקח עליו אחריות, הוא עניין התורים. יכולנו לתרום לקיצורם, אילו הוספנו עוד 200 עמדות. זה דבר של מה בכך, עניין פעוט שהיה פותר את כל התלונות. לצערי, לא חשבו על כך מראש – וזו בהחלט מסקנה לעתיד".
מה לגבי ידידותיות הממשק? היו תלונות בהקשר לכך?
"יש דעות שונות לגבי הממשק. אבל צריך להבין שמדובר בציבור גדול ומגוון. היו אנשים שיש להם עדיין פחד ממחשבים – ולכן התהליך היה יותר איטי. אחרים חשבו שהם לא צריכים הדרכה לפני ההצבעה ונתקלו בקשיים. יש כאלה שפשוט הגיעו לא מוכנים ולא היו בטוחים בעבור מי להצביע. על כך אין לנו שליטה.
אני קובע חד משמעית, שלפי כל המדדים, לא היה כאן כישלון. צריך להבין שכל הנושא הזה הוא חדש, יש תמיד חבלי קליטה. עשינו הרבה מאוד נסיונות לפני כן, בוודאי אחרי מה שקרה במפלגת העבודה. אין מה להשוות כלל בין מה שקרה שם – ואצלנו".
ואולי, למרות ההצלחה של המערכת והתוכנה, הייתכן שהקדמנו קצת את זמננו? הרי מדובר באוכלוסיות שלחלקן השיטה כנראה לא מתאימה.
"אני מסכים איתך שלגבי חלק מהאוכלוסיה, ההצבעה הממוחשבת היא דבר חדש וגם קשה. אגב, אני מכיר אנשים מאוד מבוגרים שגולשים באינטרנט. אי אפשר לעצור את הקידמה. חלק מהתהליך זה התנסות, למידה איך מתמודדים עם המערכת. אסור ללכת אחורה.
בכלל, מדובר בחלק ממסר שהמדינה והמפלגות צריכים להעביר: אנחנו צועדים לקראת עידן של בחירות אלקטרוניות. זה ייקח עוד שנה, עוד שנתיים – אבל בסוף זה יקרה. הדור שלומד היום בבתי הספר, הוא הדור שיילך להצביע בעוד כמה שנים. אז לא יהיה משהו אחר מלבד הצבעה ממוחשבת. אפילו בארצות הברית הגדולה, שם ברק אובאמה ניצח את הבחירות לא מעט בשל מיחשוב ואינטרנט – היו תקלות, אז מה? חזרו לספור ניירות? שם אנשים עמדו בתור ארבע שעות, ואף אחד לא בכה".
תתאכזב אם קדימה תחליט לחזור לשיטת הפתקים?
"אני מקווה שהם יראו את התמונה המלאה, לפיה לא היה שום כשל במערכת. הפריימריס של קדימה הוא בהיקף קטן יותר. מראש כבר מודיע שנעמיד מספר גדול יותר של עמדות מחשב – כך שאני ממש לא רואה סיבה לתקלות. באופן אישי אני חושב שזו דווקא ההזדמנות של המפלגה הזו להראות יתרון בולט על פני מפלגות אחרות, אבל המדובר, כמובן, בשיקולים שבהם אינני מתערב".
תגובות
(0)