IDC: שוק ה-IT בישראל יגדל השנה ב-3.8% בלבד והיקפו יעמוד על 8.36 מיליארד שקלים
חברת המחקר מעריכה, כי השוק יחזור לעצמו ב-2013, וכי בחמש השנים הקרובות יעמוד הגידול השנתי הממוצע על 7% ● על פי IDC, ספקי השירות המובילים ב-2011 בישראל היו מטריקס - עם נתח שוק של 16.9%, מלם-תים (10.8%) ונס ישראל (8.9%) ● חני שטרן, IDC ישראל: "ההאטה ב-2012 לא תביא לשינויים משמעותיים במצבת כוח האדם של הענף, אך היא כן תיצור האטה בגיוסים וממילא תביא לקיפאון במגמת העלייה בשכר"
שוק ה-IT הישראלי צפוי להאט את צמיחתו השנה ולגדול רק ב-3.8% – כך על פי דו"ח חדש של חברת המחקר IDC ישראל. היקף שוק ה-IT המקומי, מעריכה IDC, צפוי לעמוד השנה על 8.36 מיליארד שקלים. חברת המחקר ציינה, כי ההוצאה המקומית על שירותי IT בישראל גדלה ב-2011 ב-5.2% לעומת 2010 ועמדה על 8.1 מיליארד שקלים.
"שנת 2011 הייתה שנה טובה לכלכלה בישראל, במיוחד במחצית הראשונה שלה, לכן היו השקעות בשירותי IT", אמרה חני שטרן, אנליסטית ב-IDC ישראל, בראיון לאנשים ומחשבים. "השנה כבר מורגשת ירידה בביקושים אצל ספקי השירות. הדבר נובע בעיקר מההאטה בכלכלת אירופה וארה"ב, אשר ישראל תלויה בהן לייצוא שלה – ולכן יש ירידה בביקושים לשירותי IT. במקביל, חברות ישראליות הקטינו את תקציבי ה-IT שלהם, או תעדפו מחדש תקציבים קיימים. אני מצפה שהשוק יחזור לעצמו ב-2013, שצפויה להיות שנה לא רעה כלל. אני מעריכה כי בחמש השנים הקרובות הגידול השנתי הממוצע יעמוד על 7%".
בשנת 2011, אמרה שטרן, "ראינו ירידה מסוימת בהוצאה על שירותי אינטגרציה של ציוד, ועלייה מקבילה ביישום פתרונות לייעול ולניהול ה-IT". היא ציינה, כי שוק החומרה הוא הצפוי להיפגע באופן החזק ביותר מההאטה הצפויה, לאחריה שוק התוכנה, ואילו שוק שירותי מיקור-החוץ צפוי לחוות את הפגיעה המינורית ביותר, בשל העובדה שהוא מאופיין בחוזים ארוכי טווח".
בהיבט הספקיות, שלוש המובילות אחזו ב-2011 ביותר משליש מנתח השוק. במקום הראשון דורגה מטריקס, עם נתח שוק של 16.9%. במקום השני דורגה מלם-תים, עם נתח שוק של 10.8%. שלישית דורגה נס ישראל, עם נתח שוק של 8.9%.
שטרן ציינה, כי "בשל האופי ההתמחותי של שירותי מיחשוב וכדי לתת מענה כולל ללקוחות, התחרות בענף אינה תמיד פרונטלית ושיתופי הפעולה בין החברות נפוצים למדי". עם זאת, הוסיפה, כי "כדי להצליח ולצמוח בשוק תחרותי זה, קונסולידציה היא כלי עיקרי בקרב ספקי השירות למען השגת יתרון תחרותי בעיקר בסביבת מכרזים. ב-2011 ראינו המשך רכישות של חברות נישה על ידי השחקנים המרכזיים בשוק. אנו צופים שמגמה זו תימשך גם בשנים הקרובות".
לדברי שטרן, "הטכנולוגיות אשר יניעו את שוק שירותי המיחשוב בשנים הקרובות הן בינה עסקית (BI), פתרונות לעולם המיחשוב הנייד, הטיפול במידע רחב היקף – Big Data, אבטחת מידע, פתרונות כשירות וניהול תשתיות ויישומים". היא ציינה, כי "ראינו התחלות של אימוץ מיחשוב ענן ציבורי אמיתי על ידי חברות ישראליות, אבל יש עוד דרך ארוכה עד שזה יהיה נפוץ בישראל – גם מצד רצון הלקוחות וגם מצד פתרונות הספקים".
בהיבט המגזרי, המגזר הפיננסי הוביל את החלק הארי מההוצאה המקומית על שירותי IT ב-2011, עם נתח שוק של 25.4% מכלל הוצאות ה-IT בישראל. "מגזר זה מונע בעיקר על ידי רגולציה אך קיימות גם השקעות רבות בפתרונות ניידים, מבוססי אינטרנט ותהליכים עסקיים", נכתב בדו"ח. המגזר הציבורי, אשר כולל את הממשלה, הצבא והרשויות המקומיות, אחז ב-2011 בנתח שוק של 22.6% מכלל הוצאות ה-IT בארץ. למרות היותו לקוח ה-IT הגדול במשק, ציינה שטרן, הצבא מספק את רוב שירותי ה-IT בעצמו. מגזר התעשייה אחז ב-2011 ב-16.7% מהוצאות ה-IT בארץ.
בהיבט גודל הארגון, מעלה הניתוח של IDC, כי יותר ממחצית (53.2%) ההוצאות על שירותי IT הגיעו ב-2011 מחברות גדולות, המעסיקות יותר מאלף עובדים. ארגונים המעסיקים 500 עד 1,000 עובדים אחזו בנתח שוק של 22.1% מכלל הוצאות ה-IT. פחות מ-25% מההוצאות הישראליות על שירותי IT הגיעו מחברות בגודל קטן עד בינוני.
שטרן סיימה בציינה, כי "ספקי השירות מתמודדים עם שכר זוחל מעלה מחד ומכרזים המושכים מחירים בכיוון ההפוך. אני סבורה, כי ההאטה במהלך שנת 2012 לא צפויה להביא לשינויים משמעותיים במצבת כוח האדם של הענף, אך היא כן תיצור האטה בגיוסים וממילא תביא לקיפאון במגמת העלייה בשכר".
תגובות
(0)