כמה חודשים לאחר שנפרץ, אתר ארכיון המדינה עדיין מושבת
הסיבות: חשש לתקיפה נוספת, מחסור בכוח אדם והעובדה שהמכרז להקמת אתר חדש עדיין לא פורסם, עקב המלחמה ● יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, ח"כ איימן עודה: "זוהי פגיעה חמורה במחקר"
כמה חודשים לאחר שאתר האינטרנט של ארכיון המדינה נפגע קשות ממתקפת סייבר של גורמים פרו פלסטיניים, הוא לא עלה לאוויר מחדש, והציבור עדיין לא יכול לקבל גישה אונליין לתיקים ולחומרים שמצויים בו – לרבות חוקרים, שבמידה רבה מסתמכים עליהם במחקריהם.
המצב החמור הזה נדון היום (ב') בדיון מעקב שערכה ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת. יו"ר הוועדה, ח"כ איימן עודה, אמר כי "יש כאן פגיעה חמורה במחקר ובחוקרים, שאינם יכולים לגשת לתיקים ומסמכים של הארכיון הלאומי שלנו, וחמור מאוד שמשרד ראש הממשלה, שאחראי על הארכיון, לא מתקצב אותו, כדי שניתן יהיה להמשיך לתת להם שירות".
גנזת המדינה, רותי אברמוביץ', הסבירה כי הסיבה לכך שאתר ארכיון המדינה לא חזר לאוויר היא שהתקבלה החלטה, בשיתוף מערך הסייבר הלאומי ומערך הדיגיטל הלאומי, לא להעלות את האתר הישן, מחשש שהוא ייפרץ שוב, והתוכניות ליציאה למכרז הוקפאו בשל המלחמה. היא ציינה כי "לאחר התקיפה נעשה ניסיון שחזור של הקוד שהפעיל את האתר, בניסיון לשחזר את אלפי המסמכים שנמחקו, אבל מערך הסייבר לא אישר את הקוד המשוחזר ולכן האתר נשאר סגור".
האתר נפרץ בנובמבר אשתקד, במסגרת מתקפת סייבר מתוחכמת שביצעו האקרים פרו פלסטיניים על החברה ששרתי הארכיון היו מאוחסנים בה. המתקפה פגעה בעוד שורה ארוכה של ארגונים שחברה אירחה בשרתיה. אברמוביץ' ציינה ש-"בעקבות השבתת האתר, ארכיון המדינה עבר לתת שירות טלפוני ובאמצעות מיילים. עובדי הארגון, שעד כה עסקו בתמיכה טכנית לאתר, יוצרים קשר עם המבקשים מידע, מחפשים עבורם ולמעשה הפכו להיות חושפים אנושיים, במקום מה שהמערכת הדיגיטלית עשתה".
לדבריה, כדי להתגבר על עומס הפניות, יש צורך בתוספת משמעותית, של מאות אחוזים, בהיקף כוח האדם, אולם משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר לא מאשרים את התקציב הנדרש. בתגובה אמר ח"כ עודה כי אם המידע נכון, הוא ישקול לפנות לבג"ץ, כדי שייאלץ את הממשלה לשחרר תקציבים, על מנת שניתן יהיה לתת שירות לחוקרים ולכל אזרחי המדינה עד שהאתר יוקם מחדש.
משתתפי הדיון מתחו ביקורת על התנהלות ארכיון המדינה סביב הפריצה. החוקר אדם רז טען כי לא קיבל תשובות לשורה של שאילתות ששלח, ושאל מדוע אנשי ארכיון המדינה לא פותחים את אולם העיון שלהם לכלל האזרחים, כדי שיוכלו לעיין בחומרים הדרושים להם. על כך השיבה הגנזת אברמוביץ' שהשירות הזה קיים אבל לא נדרש: "אנשים שפונים מוזמנים להגיע לאולם העיון, אולם הניסיון מהשנה שעברה הוכיח שהגיעו עשרות בודדות של אנשים".
תגובות
(0)