האם נמצא הפתרון למניעת זיופים במערכות הצבעה אלקטרוניות?
סטודנטים מהמכללה האקדמית אשדוד הציגו בכנס בברלין מערכת הצבעה מבוססת בלוקצ'יין, שמאבטחת את תהליך הזיהוי ומונעת הצבעות כפולות
בין החסמים המרכזיים למחשוב מלא של תהליכי הבחירות – כלומר, הצבעה דיגיטלית – נמנים חשש מזיופים, הצבעות כפולות והעדר פתרונות שיכולים למנוע את התופעה הזו. וכשמדובר בבחירות, שאמורות להיות חשאיות, מדויקות ובטוחות – זה קריטי. אלא שייתכן שנמצא פתרון למצב.
שני סטודנטים מ-SCE – המכללה האקדמית להנדסה אשדוד פיתחו, במסגרת עבודת גמר, מערכת בחירות אלקטרונית, מבוססת בלוקצ'יין, ולטענתם, היא נותנת מענה לחשש מזיופים ומונעת אותם.
שי מצליח וטל סיני, מפתחי המערכת, שזכתה לשם VoteChain, הציגו אותה בכנס Brains בברלין, וזכו לשבחים רבים ולתואר הפרויקט המחלקתי המצטיין לשנת 2024. הפיתוח של המערכת נעשה בהנחיית של ד"ר הדסה דלטרוף, ראשת מסלול תקשורת וסייבר במחלקה להנדסת תוכנה במכללה.
המפתחים הסבירו לאנשים ומחשבים כי מניעת הזיופים מתבססת על תשתית הבלוקצ'יין, שמאפשרת בדיקה אמינה של הזכאות של הבוחר הפוטנציאלי לבחור ומונעת הצבעות כפולות.
"רישום שקוף ובלתי ניתן לשינוי של תהליך הבחירות"
"הגישה שלנו מתמודדת עם פגיעויות קריטיות במערכות הצבעה אלקטרוניות קיימות, כולל נטייה להונאה ואי-נגישות, על ידי עסקאות בלוקצ'יין חזקות, חוזים חכמים ופונקציונליות של אפליקציה מבוזרת (dApp) בצד. מדובר בפתרון סקלבילי, שמסוגל לשמור על ביצועים גבוהים גם כשיש המון מצביעים, ומספק רישום שקוף ובלתי ניתן לשינוי של תהליך הבחירות", אמרו מצליח וסיני.
ד"ר דלטרוף ציינה כי "האפקטיביות של המערכת באה לידי ביטוי בהתמודדות עם אתגרי הצבעה מסורתיים, והיא מניחה את הבסיס לתהליכים דמוקרטיים עתידיים, שיהיו יותר כוללים, בטוחים ואמינים. היא מאפשרת הרבה מעבר להצבעה אלקטרונית בלבד, כי אם מציעה מסגרת מבטיחה לשימוש בטכנולוגיית בלוקצ'יין ביישומים שונים, שדורשים אבטחה ושקיפות גבוהות".
יצוין שבמרבית המדינות המערביות, כולל בישראל, תהליך ההצבעה בקלפי הוא עדיין על ידי פתקים ומעטפות, ורק מדינות בודדות כמו אסטוניה עברו להצבעה דיגיטלית. השימוש בבלוקצ'יין עשוי להיות מהפיכה, אם וכאשר ועדת הבחירות המרכזית תחליט להעמיד את הפתרון למבחן, ואולי אף לאמץ אותו.
תגובות
(0)