סיפור על שבט באמזונס, אילון מאסק, אינטרנט ופייק ניוז
הניו יורק טיימס כתב על השפעות החיבור לרשת על שבט מרוחק באמזונס, ובהן צפייה בפורנו ● אתרים שהתבססו על הפרסום לקחו אותו הלאה וטענו שבני השבט התמכרו לפורנו ● מאסק, שסטארלינק שלו מספקת להם את החיבור, הגיב
לא בכל יום רץ באתרים וברשתות החברתיות סיפור שמאגד כמה וכמה נושאים ואנשים מעוררי עניין. זה מה שקורה בקצת פחות מהשבועיים האחרונים, עם סיפור שכולל בתוכו שבט נידח באמזונס, את היזם המסקרן והאקסצנטרי אילון מאסק, רשת האינטרנט, פורנו ופייק ניוז, או לפחות סוג של.
מקרה שהיה כך היה: בתחילת החודש פרסם הניו יורק טיימס, מהעיתונים הנחשבים בעולם, כתבה על אנשי המארובו – שבט מבודד באמזונס, שבספטמבר האחרון חובר לאינטרנט הלווייני, דרך מיזם סטארלינק של מאסק. השבט כולל כ-2,000 איש, שחיים ביערות הגשם העבותים בברזיל. שני כתבים של העיתון הגיעו לאזור המחייה של השבט, שלחלק מהיישובים בו לוקח שבוע להגיע. הם באו על מנת להתרשם מהחיים של השבט המרוחק וכיצד הדבר החדש הזה שנקרא אינטרנט משפיע עליהם, כמה חודשים אחרי שהם חוברו אליו והחלו להשתמש בו. השניים פרסמו את כתבתם, ובה הצביעו על היתרונות והחסרונות של הגעת האינטרנט לשבט המבודד, כפי שאנשי השבט עצמם סיפרו. בשני הצדדים של המטבע מדובר בדברים שאנחנו מכירים, שמשפיעים גם עלינו: בין ההשפעות השליליות על השבט הוזכרו הידבקות של בני נוער למסכי הסמארטפונים, רכילויות בשיחות בווטסאפ, התמכרות לרשתות החברתיות ומשחקי וידיאו אלימים, ובין ההשפעות החיוביות – הכרת תרבויות חדשות ואפשרות לתקשר עם קרובים וחברים רחוקים יותר ופחות.
החשש: האינטרנט ישבור את אחד הטאבואים של השבט
אחת ההשפעות לשלילה שהוזכרו בכתבה – אחרונה מכולן, אגב – היא שיש קטינים מבני השבט שצופים בפורנו באמצעות האינטרנט. ההשפעה השלילית הזאת היא לא נחלתם של שבטים מבודדים באמזונס בלבד, אלא קיימת, ודי בגדול, גם בחברות מערביות. אלא שבמקרה הזה, עורכים וכתבים בעשרות אמצעי תקשורת מערביים (בכתבת המשך של הניו יורק טיימס ספרו 100 כאלה), כולל בישראל, לקחו את הכתבה, שלא לומר את הדמיון, צעד אחד קדימה וקבעו שהשבט התמכר לפורנו. הספיקו שני אתרים פופולריים שטענו את הטענה הזאת, ועשרות אחרים הלכו בעקבותיהם.
הקביעה הזאת התבססה – או, יותר נכון, לא התבססה – על דברים שאמר בכתבה אלפרדו מארובו, ממנהיגי השבט, ששם המשפחה של כל בניו ובנותיו הוא שם השבט. כתבי הניו יורק טיימס מתארים אותו כקול הביקורתי החזק ביותר בשבט נגד כניסת האינטרנט, ומציינים את החשש שלו מאיבוד מסורות בנות מאות שנים, ומהפרת אחד הטאבואים הגדולים של אנשי המארובו: לא להראות סימנים מיניים בפומבי, אפילו לא נשיקה. מארובו ציין שצעירים מהשבט מעבירים באפליקציות המסרים המיידיים סרטוני סקס, ו-"אנחנו חוששים שהם ירצו לנסות את זה". הוא הוסיף שכמה ממנהיגי השבט האחרים כבר סיפרו לו על התנהגויות מיניות אלימות שנתינים שלהם נקטו בהן כתוצאה מכך.
צילום: נאבי גלובל.
התיאור הזה בכתבה של הניו יורק טיימס מתאר אמנם צפייה בפורנו והשפעות שליליות שלה, אבל לא מדבר על התמכרות לפורנו. זה לא הפריע לאותם אתרים לטעון שזו קיימת, ככל הנראה כדי לייצר קליק בייטים – כותרות סנסציוניות, שנועדו למשוך קוראים, מה שיכניס להם יותר כסף ממודעות. הדברים הגיעו עד כדי כך שהניו יורק טיימס פרסם לפני ימים אחדים כתבת הבהרה, פרי עטו של אחד הכתבים שהגיעו לשבט המארובו, תחת כותרת שאינה משתמעת לשני פנים: "לא, שבט מרוחק באמזונס לא התמכר לפורנו".
התגובה של מאסק
השתלשלות העניינים העלתה אצל מאסק את הצורך להגיב: הוא שיתף פוסט שפרסם משתמש ב-X עם צילום מסך של הכותרת, ובו הוא כתב שהניו יורק טיימס פרסם "כתבה שקרית" ולאחר מכן כתבת התנצלות – אלא שהוא לא מקבל אותה, כי "זה נעשה בכוונה". מאסק כתב עם השיתוף: "זה היה לא מכובד ולא נחמד מצד הניו יורק טיימס להגיד את הדברים האלה על השבט".
It was disrespectful & unkind of The New York Times to say that about the tribe https://t.co/f9niaekPtD
— Elon Musk (@elonmusk) June 12, 2024
אגב, בכתבת ההבהרה של העיתון האמריקני, שבה הוא מנסה להסיר את האחריות מעצמו, מצוטטים מנהיגים משבט המארובו כמביעים דאגה מהתדמית שלו בעיני העולם המערבי בעקבות הפרסומים – של אמצעי התקשורת האחרים.
סטארלינק של מאסק היא חברה שמציעה אינטרנט לווייני לאנשים פרטיים ולעסקים באזורים שאין בהם גישה לאינטרנט, או שהיא משובשת. החברה התפתחה מהר מאוד: היא השיקה את גרסת הבטה של השירות שלה בסוף 2020, הגיעה לכ-10,000 משתמשים בפברואר 2021, עברה את המיליון בדצמבר 2022 וחצתה את השני מיליון בספטמבר 2023. בפוסט שפרסם מאסק בחודש שעבר הוא כתב שסטארלינק כבר נמצאת ב-99 מדינות. יש לציין שמאסק אפשר באמצעות סטארלינק אינטרנט לאוקראינה בתחילת המלחמה שם, אחרי שרוסיה פגעה בתקשורת הווב במדינה שאותה היא ניסתה לכבוש, והציע לעשות זאת גם לאו"ם ולארגוני סיוע בעזה, בתחילת מלחמת ישראל-חמאס.
תגובות
(0)