ארה"ב: גוגל הציעה פשרות למשרד המשפטים – כדי להימנע מפירוק

ענקית הטק הגישה הצעות הכוללות שינויים בהסכמים עם יצרניות דפדפנים ומכשירים, כדי לנסות לבטל את גזירת מכירת כרום ● הדיון בהצעות יתקיים באפריל 2025 ולא ברור אם ממשלו החדש של טראמפ יקבל את הפשרה או לאו

מנסה להתפשר עם משרד המשפטים במקום להתפרק ולמכור את כרום. גוגל.

גוגל הגישה באחרונה למשרד המשפטים האמריקני הצעות פשרה בניסיון להימנע מפירוק, כאשר המוקד העיקרי במהלך של ענקית הטק הוא דפדפן כרום שלה.

כזכור וכפי שדיווחנו באוקטובר, משרד המשפטים של ארה"ב שוקל נקיטת צעדים משמעותיים נגד גוגל בעקבות פסיקת הגבלים עסקיים דרמטית שמצאה כי ענקית הטכנולוגיה מתנהלת כמונופול בתחום החיפוש אונליין. המשרד שוקל אפשרות לפרק את החברה, או לכל הפחות לדרוש ממנה ביצועם של שינויים מהותיים בשיטות העסקיות שלה. פעולות פוטנציאליות אלו מגיעות לאחר שבאוגוסט האחרון, בסיכומו של משפט הגבלים עסקיים נגד הענקית ממאונטיין וויו, צידד השופט עמית מהטה, במשרד המשפטים, שהאשים את החברה בהפעלת מונופול בלתי חוקי בתחום החיפוש המקוון, באמצעות כלי Google Search שלה. השופט פסק כי גוגל מתנהלת כמונופול, משום שהיא שולטת ב-90% משוק החיפוש ברשת בארה"ב, עם נתח גבוה אף יותר במכשירים ניידים. לפיכך הגיעה הצעת המשרד לפרק את גוגל מחלק מנכסיה.

לפי גוגל: אין צורך במכירה – מספיק לשנות הסכמים

גוגל, מצידה, אינה מסכימה עם טענות משרד המשפטים ומבקשת להימנע מצעדים דרסטיים כמו מכירת כרום. הצעת הפשרה שהגישה החברה כעת כוללת מספר שינויים בהסכמים עם יצרניות דפדפנים ויצרניות מכשירי אנדרואיד, שלטענת גוגל יספיקו כדי להרגיע את הרשויות והמתחרים.

גוגל מציעה לאפשר ליצרניות דפדפנים, כמו אפל ומוזילה, גמישות רבה יותר בהסכמים הנוגעים למנוע החיפוש המוגדר כברירת מחדל. לדוגמה, יצרניות יוכלו להגדיר מנועי חיפוש שונים כברירת מחדל בפלטפורמות שונות ובמצבי גלישה שונים, וכן לשנות את ברירת המחדל פעם בשנה.

האם גוגל תאולץ למכור אותו? דפדפן כרום.

האם גוגל תאולץ למכור אותו? דפדפן כרום. צילום: Shutterstock

בהודעה רשמית, גוגל מציינת כי "ההצעה שלנו מאפשרת לדפדפנים להמשיך ולהציע את מנוע החיפוש של גוגל למשתמשים שלהם ולהרוויח הכנסות משותפות זו. היא גם מספקת להם גמישות נוספת: מאפשרת הסכמי ברירת מחדל מרובים לפלטפורמות שונות (לדוגמה, מנועי חיפוש שונים כברירת מחדל ב-iPhone ב-iPad) ומצבי צפייה, וכן את היכולת לשנות את ספק שירות החיפוש המוגדר כברירת מחדל לפחות כל 12 חודשים".

בנוסף, גוגל מציעה לאפשר ליצרניות מכשירי אנדרואיד גישה לחנות Google Play מבלי לחייב אותן להשתמש במנוע החיפוש של גוגל או בדפדפן כרום כברירת מחדל. כלומר, יצרניות יוכלו להתקין מנועי חיפוש ודפדפנים של צד שלישי במכשיריהן, מבלי לסכן את גישתן לחנות Google Play ולשירותים אחרים של החברה. כידוע, כיום שימוש באפליקציות מסוימות של גוגל באנדרואיד הוא חובה ליצרניות ומהווה חלק מרישיון החנות שלה Play. יתרה מכך, גוגל מוכנה לאפשר התקנה של צ'טבוטים של צד ג', כחלופות לבינה המלאכותית שלה Google Gemini, באנדרואיד, מה שאמור לפתוח הזדמנויות יותר הוגנות עבור מתחרות כמו OpenAI. בנוסף, כחלק מהצעדים, גוגל לא תחייב יצרניות מכשירים או שותפים אחרים להפיץ את Gemini למשתמשים בארה"ב למשך שלוש שנים.

גוגל טוענת כי הצעדים המוצעים על ידי משרד המשפטים הם "רדיקליים" וחורגים מהסוגיות המשפטיות. החברה מתנגדת באופן עקבי לטענות המשרד, אך נאלצה על פי החוק להגיש את הצעות הפשרה שלה.

לא ידוע איך הוא יתייחס לגוגל ולפרשה. הנשיא הנבחר של ארצות הברית, דונלד טראמפ.

לא ידוע איך הוא יתייחס לגוגל ולפרשה. הנשיא הנבחר של ארצות הברית, דונלד טראמפ. צילום: ShutterStock

גוגל טוענת לסכנה לביטחון האמריקנים ולמנהיגות הטכנולוגית של ארה"ב

לחיזוק טיעוניה, גוגל טוענת כי הצעדים שהציע משרד המשפטים, כולל מכירת כרום ואיסור על הסכמי ברירת מחדל, עלולים לפגוע בבטיחות המשתמשים ובחדשנות. הצעדים הללו לדבריה, "עלולים לפגוע בצרכנים האמריקנים ולערער את מעמדה של אמריקה כמובילה טכנולוגית גלובלית, על ידי דרישה לשיתוף שאילתות חיפוש פרטיות של משתמשים עם מתחרים מקומיים וזרים והגבלת החדשנות האמריקנית". לטענתה, הצעותיה שלה מספקות מענה הולם להחלטת בית המשפט, מבלי לסכן את הפרטיות והבטיחות של האמריקנים ולפגוע במנהיגות הטכנולוגית העולמית של ארה"ב.

הדיון באפשרויות השונות שהציעה גוגל צפוי להתקיים באפריל 2025. 

לפי דיווח בבלומברג, אם יינקטו צעדים שייצרו שוק תחרותי יותר ובכל זאת הממשל ימשיך לחשוב כי יש צורך במכירת הדפדפן –  תהיה לו אפשרות להחליט על כך במועד מאוחר יותר. בנוסף יש לציין כי השלטון בארה"ב על סף שינוי מהותי, ושהנשיא הנבחר דונלד טראמפ יכנס לבית הלבן בינואר ואז אפשר שמדיניות המדינה תשתנה גם בנוגע לגוגל ועניינה.

כך או כך, ההכרעה בנושא צפויה להשפיע באופן משמעותי על עתידה של גוגל ועל שוק הטכנולוגיה בכלל.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים