אם אפל תייצר בארה"ב: ה-iPhone יעלה 3,500 דולר
המכסים שהטיל הנשיא טראמפ על מוצרים מסין מעוררים חששות לעלייה משמעותית במחירי מוצרים - כשה-iPhone בראשם ● כל זאת בזמן שמנהיגי ענקיות הטק שתמכו בנשיא הנבחר כספית, רואים את חברותיהם סופגות הפסדים ניכרים

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הטיל מכסים חסרי תקדים ברחבי העולם, ובפרט מכס של 145% על מוצרים המיובאים מסין. למרות הפוגה בת 90 יום במכסים הדדיים עם מדינות אחרות, סין נותרה מחוץ להקפאה זו. המצב החדש עלול להוביל לעלייה חדה במחירי מוצרי אלקטרוניקה וטכנולוגיה פיזיים רבים, ובראשם ה-iPhone. אנליסטים מזהירים כי אם עלויות המכסים יגולגלו לצרכן, מחיר ה-iPhone עלול לעלות באופן משמעותי – לסכומים בדיוניים ממש.
כך למשל, דן אייבס, ראש מחקר הטכנולוגיה העולמי בחברת Wedbush Securities, הזהיר כי עלותו של iPhone שייוצר במלואו בארה"ב עלולה להיות יותר מפי שלושה ממחירו הנוכחי, ולהגיע לכ-3,500 דולר.
הסיבה לכך היא הצורך לשכפל את מערך הייצור המורכב של אפל הפעיל כיום באסיה. אייבס הוסיף כי הקמת שרשרת אספקה כזו בארה"ב, כולל מפעלי ייצור שבבים מתקדמים, תדרוש השקעה של כ-30 מיליארד דולר ותימשך כשלוש שנים רק כדי להעביר 10% מנפח הייצור לארה"ב על מנת להמנע מהמכסים. לדבריו, "אם אפל תבנה את זה (את שרשרת האספקה – ג"פ) בארה"ב עם מפעלים במערב וירג'יניה וניו ג'רזי, מחירי ה-iPhone יהיו 3,500 דולר".
NEW: 🇺🇸The iPhone will triple to $3500 if it starts being assembled in the US, CNN writes.
This could be the end of Apple. pic.twitter.com/FkEVLsXLzb
— ADAM (@AdameMedia) April 10, 2025
באופן נרחב ניתן לומר כי הייצור וההרכבה של חלקי הסמארטפונים השונים עברו לאסיה לפני שנים, כאשר חברות אמריקניות התמקדו בעיקר בפיתוח תוכנה ובעיצוב המוצרים, תחומים בעלי רווחיות גבוהה יותר. באפל הדבר ניכר במיוחד כשיום, כ-90% ממכשירי ה-iPhone מורכבים בסין; טייוואן היא היצרנית העיקרית של השבבים המפעילים את מכשירי ה-iPhone, ופאנלי המסך מגיעים מחברות דרום קוריאניות. המכסים יכולים לשנות את היערכות זו של ענקית הטק מקופרטינ לחלוטין, ואת המחיר ישלם הצרכן.
אפל אמנם הודיעה בפברואר, כפי שדיווחה CNN, על תוכניתה להשקיע 500 מיליארד דולר בהרחבת פעילותה בארה"ב בארבע השנים הקרובות, אך תוכנית זו אינה כוללת מפעלים לייצור iPhone. אנליסטים סבורים כי גם אם אפל תעביר חלק מהייצור לארה"ב, היא עדיין תזדקק לרכיבים רבים ממדינות אסיה. בניית iPhone בארה"ב תהיה יקרה יותר, בין השאר בגלל עלויות עבודה גבוהות יותר.
כך או כך, אנליסטים שונים מעריכים כי גם אם שרשרת האספקה תישאר כפי שהיא כיום, מחירי ה-iPhone צפויים לעלות.
חברת Rosenblatt Securities מעריכה כי מחירי ה-iPhone עלולים להתייקר ב-43% אם אפל תגלגל את מלוא עלויות המכסים על הצרכנים. נייל שאה, סגן נשיא מחקר ב-Counterpoint Research, מעריך כי ה-iPhone עלול לעלות בכ-30% יותר, אך הדבר תלוי במקום הייצור שלו. אנליסטים ב-UBS מעריכים כי מחיר הדגם הבסיסי של iPhone 16 Pro Max, המורכב בסין, עלול לעלות ב-800 דולר (או ב-67%), בעוד ש-iPhone 16 Pro המורכב בהודו עשוי להתייקר ב-45 דולר בלבד. ואכן, דיווחים שונים מהימים האחרונים הצביעו על כוונות של אפל להעביר את הייצור שלה להודו, אך לנוכח הטלטלות שמחולל טראמפ כעת בנוגע למכסי יבוא – אין לדעת אם הימור זה ישתלם לה בסופו של יום.

מה יהי מחירו בעתיד ואיפה יורכב? ה-iPhone. צילום: אתר אפל
מתי נשלם יותר?
העלייה במחירים שהעולם חושש ממנה יכולה להתרחש תוך שבועות או חודשים, בהתאם למלאי מכשירי ה-iPhone הקיים בארה"ב. ריאן ריית', סגן נשיא קבוצת מחקר ב-IDC, מעריך כי לאפל יש מלאי של כשלושה שבועות בארה"ב שהיא יכולה "למקסם", בעוד ש-Canalys מעריכה כי יש מספיק מלאי של מכשירי iPhone לחודשיים-שלושה הקרובים. Counterpoint Research מעריכה מלאי של 4.5 עד 6 שבועות, אך נתוני פברואר הצביעו על עלייה משמעותית מעל לרמות אלה. למרות זאת, ג'ק לת'ם, אנליסט ב-Canalys, ציין כי בשבועות האחרונים נראו "כמה מהמספרים הגדולים ביותר של משלוחי מכשירים לשוק".
אפשרות נוספת ש-אפל עשויה לשקול היא שינוי בלוח הזמנים של השקות המוצרים שלה, כדי למתן את השפעת המכסים, או לשם התאמת אסטרטגיה למצב החדש. בנוסף, ספקיות שירותי ומכשירי הסלולר עשויות גם הן להציע הנחות על מכשירים מהדור הקודם, כדי לעודד לקוחות לרכוש מכשירים מהמלאי במחיר נמוך.
JUST IN: 🇺🇸 Mark Zuckerberg donates $1 MILLION to Trump's inaugural fund. pic.twitter.com/MwenrrFxiH
— Radar 𝘸 Archie🚨 (@RadarHits) December 12, 2024
בכירי הטק תרמו לטראמפ אסטרטגית – האם שגו?
במקביל, נראה כי בכירי תעשיית הטכנולוגיה, אשר כידוע תרמו ובגדול לקמפיין הבחירות של טראמפ ולאירועי ההשבעה שלו מיליוניטם רבים, רואים כעת את חברותיהם סופגות מכה כלכלית משמעותית כתוצאה ממדיניות המכסים שלו. האנליסט אייבס תיאר את מדיניות המכסים של טראמפ כ"ארמגדון" עבור מגזר הטכנולוגיה. מניות אפל לבדה ירדו בכ-18.5% מתחילת השנה, ושווי השוק שלה נחתך ב-684 מיליארד דולר.
החברות בראשות מארק צוקרברג (מטא), סונדאר פיצ'אי (גוגל), אילון מאסק (טסלה) ג'ף בזוס (אמזון) וכמובן טים קוק (אפל) איבדו במצטבר כמעט 1.8 טריליון דולר בשווי מאז תחילת השנה וכניסת הנשיא החדש לבית הלבן. בנוסף יצוין כי כתוצאה מכך, הונם האישי של מנהיגים אלה הצטמצם גם הוא.
נזכיר כי קוק, מנכ"ל אפל, תרם באופן אישי מיליון דולר לוועדת ההשבעה של טראמפ. מטא תרמה מיליון דולר לקרן ההשבעה של טראמפ, אמזון וגוגל תרמו כל אחת מיליון דולר, וגם אילון מאסק תרם כידוע סכומי עתק לטראמפ ולקידום בחירתו.
הסיבה לפגיעה הפיננסית שחוו החברות – ועקב כך מנהיגיהן – היא המכסים שהטיל טראמפ על סין, שהגיבה בהעלאת מכסים משלה של 125% על סחורות אמריקניות. מצב זה יוצר אי ודאות כלכלית משמעותית ועלול לפגוע ברווחיות של חברות הטכנולוגיה. אנליסטים הזהירו כי מכסים הדדיים ארוכי טווח עלולים להפחית את רווחי חברות הטכנולוגיה בעד 25%.
ענקיות הטק קיוו כנראה להרוויח מהתמיכה בטראמפ באמצעות רגולציה פחותה שבה מאמין במוצהר נשיא החדש/ישן, או בזכות הפחתת לחצים בנושאי הגבלים עסקיים. טראמפ מצידו שאף ושואף להרחיב את הנוכחות של תעשיית הטכנולוגיה בארה"ב, ולבסס את מעמדה כמובילה בתחום הבינה המלאכותית. עם זאת, ההפסדים בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות מצביעים על כך שעמק הסיליקון יתמודד עם אתגרים חדשים כתוצאה מהאי ודאות סביב תוכניות המכסים של טראמפ ושאר פעולות שלו. לאלו יש פוטנציאל לפגוע קשות בשרשראות האספקה באסיה, שם חברות הטכנולוגיה מייצרות רכיבים ומרכיבות מוצרים.
תגובות
(0)