"לא נראה רובוטים יורים ברחובות, אבל ה-AI תוכל לשלוט בנו"
משה מורגנשטרן, משנה למנכ"ל ומנהל חטיבת הטכנולוגיות במגדל, שוחח עם דפנה ליאל בכנס Top Summit של אנשים ומחשבים על AI, ביטוח והשפעת המלחמה
"אני לא חושב שבאיזשהו שלב או מקום נראה את מימושו של החזון האפוקליפטי שמדבר על רובוטים שיורים ברחובות, אבל בצורה מטפורית, ברמה כזו או אחרת, אכן יגיע היום שבו הבינה המלאכותית תוכל לשלוט בנו – וזה יהיה מאוד מורכב. אלא שבדיוק כפי שהעולם לא חשב פעם שהמחשב יהיה כל כך משמעותי בחיים שלנו וכעת אי אפשר להתקיים בלי מערכות מחשוב, כך נראה בשנים הקרובות את הבינה המלאכותית חודרת ליותר ויותר תהליכים, וזה לא משהו שאפשר לכבות אותו – כי בלעדיה הדברים פשוט לא יקרו. יש בבינה המלאכותית אלמנטים שהם גם מורכבים ומסוכנים, אבל אני לא מפחד", כך אמר משה מורגנשטרן, משנה למנכ"ל ומנהל חטיבת הטכנולוגיות במגדל.
מורגנשטרן שוחח עם דפנה ליאל, כתבת ופרשנית פוליטית בחדשות 12, במסגרת Top Summit – ועידת ישראל המובילה לקידום ה-IT והעסקים מבית אנשים ומחשבים, שנערכה אתמול (א') במרכז האירועים והכנסים לאגו ראשון לציון.
לדברי מורגנשטרן, "הבינה המלאכותית נמצאת ביום יום שלנו בצורה מאוד עמוקה, שאי אפשר להתעלם ממנה. זאת לא מילת באזז, אבל ה-AI היא גם לא מטרה בפני עצמה. היא כלי שמאפשר לעשות הרבה מאוד דברים, כולל כאלה שמשנים מציאות, בהם דברים שאנחנו צריכים אומץ כדי להכניס אותם".
"על פניו", ציין, "הבינה המלאכותית היא בדיוק ההיפך ממה שהורגלנו לעשות כל השנים. כאיש תוכנה אתה מתכנן את התוצאה, כותב ויודע מה יצא. עם הבינה המלאכותית, בהגדרה שלה, אתה נותן לכלי אחר לתת את התשובה בקצה, ואתה לא בטוח מה תהיה התוצאה. צריך הרבה מאוד אומץ להכיל מערכות כאלה".
ליאל: האם אתם כבר משתמשים במערכות כאלה?
מורגנשטרן: "התחלנו להכניס מערכות כאלה בשנה האחרונה. לפעמים הן נתנו תשובות שלא ציפינו להן, בהן חלק שהיו יכולות להוביל לתביעות וחלק מצחיקות. התגובות הראשונות שקיבלתי היו: 'בחייאת, משה, תוריד את זה מהאוויר' ו-'למה אתה מביך את עצמך', אבל הבנתי שאם לא יהיה לי את האומץ לעשות את זה – לא נתקדם, וזה אומר שחייבים לעבור בדרך גם דברים שהם לא לגמרי מדויקים. צריך להכיל את המשא הזה של הבינה המלאכותית, כי אחרת, עם הכלים הקיימים, לא נגיע לעתיד".
איך המהפכה הזאת תשפיע על כוח האדם?
"יהיו לארגונים פחות ידיים עובדות ומשרות פקידותיות, אבל במקביל, יהיו להם יותר אנשי טכנולוגיה. אנחנו כבר מתחילם לראות שינוי באיזה סוג של עובדים יש בארגונים. מהפכת הבינה המלאכותית תפגוש אותנו בשני צירים: האחד – צמצום הצורך בעובדים שמבצעים תפקידים תפעוליים ובכאלה שצריכים לקבל החלטות, כי כבר בשנים הקרובות יהיו צמתי החלטה שבהם הבינה המלאכותית היא זו שתספק את המילה האחרונה, אבל בצד השני נראה בחטיבות הטכנולוגיה יותר אנשים כדי לתחזק את כל זה. בשלב הבא נראה את היכולת של הטכנולוגיה להחליף גם את העובדים הטכנולוגיים".
לא מנהל טכנולוגיות קלאסי
מורגנשטרן לא מגדיר את עצמו כמנהל טכנולוגיות קלאסי. "שנים רבות עשיתי בעסקים, מתוך הבנה שיש שינויים עסקיים שאפשר לעשות לאט לאט, ובקנה מידה יחסית קטן. אבל הטכנולוגיה מביאה שינויים עסקיים שיכולים להקפיץ אותך, למשל במקרה של הבינה המלאכותית. כבר לא עולים במדרגות – היא מקפיצה אותך לחללית שמזנקת לשמיים", אמר.
מה זה אומר לגבי מגדל, ומהו האתגר הכי הגדול עבורכם?
"זה אומר שאנחנו צריכים להשתנות כל הזמן. אם בעבר היו תוכניות חומש, כיום מאוד קשה לתכנן תוכניות קדימה, בטח בעידן שבו הטכנולוגיה עשה קפיצות מדרגה מאוד משמעותיות ואתה צריך כל הזמן לשאול את עצמך מה אתה עושה עכשיו, על מה אתה מוותר. הכול כל כך דינמי כל הזמן".
"אחרי המלחמה נגיע לשיא"
מורגנשטרן קצת הפתיע כשציין שהוא לא חושב שהשנה האחרונה, מאז פרוץ מלחמת ה-7 באוקטובר, טלטלה באופן משמעותי את הכלכלה הישראלית. "אולי זה הורגש בסגמנטים מסוימים, אבל בסוף, אחרי ההלם של השבועות הראשונים, שכולם חוו אותם באיזשהו שיתוק, הפעילות חזרה לשגרה כלשהי. החברות העסקיות וגם חברות הטכנולוגיה ממשיכות כרגיל, ואפילו מעבר. זה מגלם את התקווה למה שיהיה אחרי המלחמה. או אז נגיע לשיא", הוסיף.
יש הבדל משמעותי בין מה שאתה אומר למה שאנחנו רואים במדינה – התקציב, הדירוג שהורד ועוד.
"יש איזשהו דיסוננס שאני לא יכול להסביר אותו, אבל אפשר לראות כמעט את כל החברות במשק ממשיכות כרגיל, ואפילו ביתר שאת".
אולי זה מאחר שבכל כמה שנים יש פיקים וסערות כאלה ואחרות?
"יש לקוחות בקצוות, בדרום ובצפון, שהחיים שלהם בוודאי השתנו באופן מהותי וקיצוני, אבל רוב הלקוחות ורוב האזרחים במדינת ישראל חיים באופן נורמלי. אפשר לראות את זה בגידול בצריכה, בעלייה בשימוש בכרטיסי אשראי ובכלל, בפעילות העסקית במשק. כנראה שהכלכלה הישראלית יותר חזקה ממה שאנחנו חושבים".
לסיום, מתי יגיע, לדעתך, הרגע שבו רובוט יוכל להחליף אותנו, ואיזה ביטוח אנחנו צריכים לעשות כדי שתהיה לנו אז פרנסה?
"צריך להיות דינמיים, כדי שנשתנה עוד לפני שיגיע העידן שבו הרובוטים יחליפו אותנו בתפקידים מסוימים. זה יהיה מרדף שהרובוטים לא ישיגו בו אותנו. אני לא יודע לשים אצבע על נקודה בזמן שבה זה יכול לקרות, אבל יהיו בהמשך כמה דברים שאנחנו לא מסוגלים לדמיין כרגע את ההשפעה שלהם".
תגובות
(0)