בין מזל"טים ערפדיים ורובוטים המזהים רגשות
מה צפוי לנו בשנת 2045? ● DARPA, סוכנות הביון הממשלתית שאוהבת לעשות דברים מחוץ לקופסה - משיבה
דצמבר האחרון, כבכל שנה, היה משופע בתחזיות צופות אך צפויות ל-2016.
אז אולי כדאי להסתמך על מי שנחשבים ליוצאי דופן, או במקרה הסביר יותר, משוגעים. DARPA (ר"ת Defense Advanced Research Projects Agency), בעלת השם הקליט: הסוכנות למחקר פרויקטי ביטחון מתקדמים – עוסקת בפיתוחים טכנולוגיים לצבא, אחראית על פיתוחים טכנולוגיים רבים, בצבאות העולם ולשימושים אזרחיים.
במובנים רבים, הסוכנות בונה את העתיד. בסדרת וידיאו, "קדימה אל העתיד", שלושה מחוקריה הסבירו כיצד הטכנולוגיות שהם עובדים עליהן, עשויות לשנות את העולם – בתוך שנות דור.
פאם מלורי, מהנדסת חלל ואסטרונאוטית לשעבר, היא סגנית מנהל היחידה לטכנולוגיות טקטיות. מחלקה זו, עם אחרות, מפתחת מזל"טים. אלה הצבאיים הופכים למפחידים יותר ויותר, כשאחד הפרויקטים מכונה "ערפד" – מזל"ט כמעט בלתי נראה באור שמש, שאינו מותיר עקבות על פעילותו.
מלורי לוקחת את התחום צעד אחד קדימה: "בינה מלאכותית מתקדמת תאפשר לנו לעבוד כשותפים עם המכונות – מזל"טים, מטוסים, ואפילו חללית – שיבינו את הכוונה שלנו לגבי משימות מורכבות הרבה יותר". במקום מערכות זיהוי קול ומקלדות – המכונות יגיבו לפקודות שלנו באופן דינאמי וישלטו במערכות מרובות בו-זמנית.
רובוטים מזהי רגשות
הסוכנות עוסקת בפיתוח מערכת "אמפטית", שתאפשר לחיילים הרובוטים בשדה הקרב לזהות ולנתח את המצב הרגשי ופיזי שלנו בזמן אמת. יכולת זו תאפשר להם לחזות את הצרכים שלנו – עוד לפני שנזדקק להם.
סטפני טומפקינס, גיאולוגית ומנהלת המשרד להגנת המדעים בסוכנות, מאמינה כי העולם ב-2045 יישלט על ידי ננו-טכנולוגיה. זו תבצע מניפולציות על חומרים ברמה האטומית, וכך נייצר חומרים מדהימים: גפיים תותבות בעלי יכולת "לחוש", ועדשות מגע לראיית לילה, בעובי של רק כמה אטומים. "העתיד יתאפיין בחומרים חזקים וקלי משקל", אמרה. "כעת ניתן להתחיל לשלוט בתכונות חומרים שתמיד חשבנו שבלתי אפשרי שהם יתקיימו. אנו כופים את קיומם, על ידי בנייתם ברמה האטומית".
ג'סטין סנצ'ז, מדען מוח ואחד ממנהלי התכנית במשרד הטכנולוגיות הביולוגיות של הסוכנות, משוכנע שטכנולוגיה המופעלת על ידי מחשבה תהפוך לנפוצה ב-2045. מדעני מוח כבר עובדים על גפיים תותבות הנשלטות על ידי המוח, ואב טיפוס של מכונית נשלטת-מחשבה כבר קיים. סנצ'ז חושב שב-2045 "נהיה מסוגלים לתקשר עם חברים ובני משפחה רק באמצעות פעילות עצבית מהמוח שלנו".
הפרויקט הראשון שהוטל עליה, בשנות ה-50', היה למצוא פתרון טכנולוגי שיאפשר שמירת תקשורת פעילה בתוך ומחוץ ליבשה, במקרה של מתקפת טילים אטומיים מהאויב הסובייטי. הפתרון שנמצא – יצר את רשת האינטרנט.
DARPA ידועה בדעות העצמאיות והלא קונפורמיות של אנשיה ובכך שהעובדים שלה אוהבים לעשות דברים "מחוץ לקופסה". תקציבה רב, מיליארדי דולר, וההיתכנות של הפרויקטים שלה נמוכה ביותר, פחות מ-10%. רוב הפרויקטים שלה חסויים ויוצאים נגד המגמות הטכנולוגיות העיקריות. במקביל לפרויקטים המוצלחים, פרויקטים רבים נכשלו, או שמראש היו בעלי היגיון שנוי במחלוקת – בהם הניסיון ליצור פיל מלאכותי, שיוכל לשאת אנשים וציוד ביערות וייטנאם.
פקודה להשמדה עצמית
כבר בשנות ה-70' עסקה הסוכנות בטכנולוגיות זיהוי דיבור, 30 שנה לפני Siri. הסוכנות ייצרה את עכבר המחשב הראשון, הייתה שותפה לפיתוח ה-GPS, הגתה תוכניות לניקוי החלל מלוויינים ישנים, פיתחה תותבות ביוניות ועוד, כיד הדמיון הטובה עליכם.
לפני שנתיים הכריזה הסוכנות על תחרות לבניית מערכת שתנתח שורות קוד באופן אוטומטי, תמצא את נקודות התורפה שלהן ותתקן אותן כך שתהיינה חסינות מהתקפה. שווי הפרסים הועמד על מיליוני דולרים. DARPA רצתה לשנות את האופן בו חברות האבטחה עובדות, ולא לפתח פתרונות לבעיות אחרי שהן מתגלות, אלא להגיע למצב בו בעיית האבטחה תתגלה לפני שתהפוך לבעיה.
לפני כארבע שנים הודיעה הסוכנות שתגביר את פיתוח האמצעים המתקדמים ללוחמה מקוונת. לפני שנתיים וחצי היא חשפה את פרויקט Plan X, שמטרתו להביא לכך שהמשתתפים במלחמה המקוונת יהיו גם משתמשי רשת פשוטים יחסית – האקרים מתחילים או חסרי ניסיון תקיפה כלל, "כאלה שיוכלו לנהל את שדה הקרב המקוון אינטואיטיבית, כאילו הם משחקים ב-Angry Birds", הסבירו החוקרים.
לפני שנתיים חתמה הסוכנות עם יבמ (IBM) על חוזה לפיתוח שבבי CMOS, המסוגלים לקבל מרחוק פקודה להשמדה עצמית ולהפוך את הסיליקון לאבק. מטרת הפרויקט, למנוע ממערכות צבאיות מסווגות ליפול לידי האויב.
הפרויקטים הניסיוניים של DARPA מזכירים לעתים קרובות סטארט-אפים בשילוב סרטי מדע בדיוני: רובוטים, שבבים במוח ומערכות הגנה עם יכולת תיקון עצמי. אבל הם מצביעים גם על כמה מהאתגרים והבעיות בעולם האמיתי, אותם היא מנסה לפתור.
תגובות
(0)