2022: שנה מטלטלת ומוזרה בתחום החומרה
משבר אבל גם עולם כמנהגו נוהג, פיטורים אבל גם הקמת מפעלי ייצור חדשים - זו הייתה השנה שחוו יצרניות החומרה ● האם יש מקום לאופטימיות לקראת 2023?
אין ספק ש-2022, מבחינת שוק החומרה, מגיעה לקו הסיום שלה כשנה מטלטלת במיוחד, ובמידה מסוימת גם מוזרה. כבני אדם, אנחנו בדרך כלל מסתכלים על הרגע האחרון, כי הזיכרון לטווח הקצר טוב יותר ומשאיר טעם חזק יותר בפה. אולם, במקרה של 2022 – על אף שמבחינה מקומית היא הייתה לא רעה בכלל, ברמה הגלובלית אפשר לסכם אותה כשנה בעייתית מאוד כמעט לכל אורכה. זו שנה שהכניסה הרבה מאוד אי ודאות לחיים של יצרניות החומרה – מהשבבים ועד לקצה שרתי העל, וגם של חברות בכמה תחומים מבוססי מעבדים לא מעטים.
קודם כל, 2022 תיזכר כשנה שבה התחילו הפיטורים הגדולים – שהשפיעו על תעשיית ההיי-טק לאורכה ולרוחבה, ובכלל זה על תחום החומרה. כמו במשברים גדולים קודמים, לא מעט חברות קיצצו הוצאות, כאשר העובדים היו במרכז הקיצוץ. בשוק שבו התרגלנו להתייחס לכך שאם חברה מרוויחה פחות משנה קודמת זה הפסד, ועם צפי לעוד שנתיים ואף שלוש קשות, לא פלא שרואים ש-HP עומדת לפטר כ-6,000 עובדים בגלל הירידה במכירות של המחשבים, שזו הסיבה שיצרנית הזיכרונות מיקרון עתידה לפטר 10% מהעובדים, שאינטל מתכננת גם היא לעשות זאת לאלפים מעובדיה, ושגם אמזון ומיקרוסופט, שנוגעות גם הן בתחום החומרה, עומדות להיות בשנים הבאות חברות רזות יותר מבחינת כמות העובדים שלהן.
עם זאת, הפיטורים יורגשו יותר בסיכום של 2023, ובמאזנים ובדו"חות של 2022 הם יוזכרו בעיקר כתהליכים שהחברות עומדות לנקוט כדי לצמצם את ההוצאות שלהן. אמנם, כל החברות מבטיחות שהפיטורים יבוצעו קודם כל ב-"שומנים" שלהן, אבל אני חושש מאוד שזה יגיע גם לקו הייצור, ואז הפגיעה תהיה ארוכת טווח – בעיקר ברמה של המשכורות.
הביקוש למחשבים יורד לא רק בגלל המצב הכלכלי
הירידה בביקוש למחשבים אישיים נובעת אמנם מסיבות סובייקטיביות – מהמצב הכלכלי הכללי, מהאינפלציה ומהמיתון, שנגרמים בגלל בעיות שאינן תלויות בשוק, ובעיקר המלחמה הבלתי נגמרת של רוסיה באוקראינה. אלא שהיא נובעת גם מסיבה אובייקטיבית: אחרי גאות מטורפת בביקוש למחשבים אישיים בשנתיים של הקורונה, היה ברור שמתישהו תהיה ירידה בביקוש – וזו אמנם באה ב-2022. אחרי תקופה שבה כולם רכשו מכל הבא ליד, להרבה מאוד אנשים אין כיום סיבה לשדרג את המחשב שלהם. אולי בעוד שנה או שנתיים – ואולי יותר.
ברמה הארגונית, צורת המחשבה היא אולי אחרת, וגם הרכש, אבל גם ביקום הזה הקניות בשתי שנות הקורונה עלו בהרבה על הממוצע, ובכל מקרה, אם מפטרים עובדים – בשביל מה צריך עוד מחשבים?
סיבות אובייקטיביות או סובייקטיביות – זה לא ממש משנה. השורה התחתונה היא שאנשים וארגונים קונים פחות מחשבים, ששרשרת הייצור נותרה קשה – וזה כנראה לא הולך להשתפר עם ההתפרצות הענקית החדשה של האומיקרון בסין, ושהחברות פשוט לא מצליחות כרגע להבין מה הולך לקרות. אם תרצו, זה סוג של פתרון לבעיה שבה הביקוש עלה בעבר בהרבה על ההיצע – בתנאי שההיצע לא ירד עוד יותר עם ריבוי סגרים, במידה שכאלה יתרגשו עלינו, חלילה.
עולם כמנהגו נוהג; האמנם?
מהצד השני, יש הרגשה שעולם כמנהגו נוהג: אינטל הכריזה על דור חדש של מעבדים עוצמתיים, וכך גם יריבתה, AMD. גם קוואלקום ומדיה-טק לא שכחו להציג השנה את מרכולת המעבדים השנתית שלהן לשוק הטלפונים הניידים, ומקומה של אנבידיה לא נפקד גם הוא מרשימת החברות שמציעות מעבדים חדשים – במקרה שלה לשוק הגרפי. עוד חברה – ואולי אף ה-חברה – שנמצאת בתמונה היא אפל, עם מעבד ה-M2 החדש שלה למחשבים ולטלפונים. על הרשימה הזאת ניתן למנות גם את גוגל, עם עוד דור של מעבדים.
בקיצור, נראה שהחגיגה נמשכת כאילו כלום לא קרה. אבל, כשבודקים בשוליים מגלים שהיצרניות כן חושבות מה יהיה בקרוב. דוגמאות טובות לכך הן דיווחים שסמסונג עומדת לוותר על טלפון חשוב שלה בשוק הביניים, ושאפל עומדת לוותר על דגמים שלא ממש מצדיקים את יציאתם לשוק, מבחינת המכירות. אלה דברים שעומדים להתרחש ב-2023 – בגלל 2022.
מאידך גיסא, יש חברות שנכנסות לתחומים חדשים כדי להרחיב את אפשרויות המכירה שלהן. וואן פלוס, יצרנית טלפונים בלבד עד לאחרונה, פתאום הכריזה על מקלדות גיימינג, מסכים למשחקים ולמשרד – וגם על טאבלט. ובכלל, טאבלטים – איזו שנה מוזרה זו הייתה מבחינתם. קשה כבר לזכור את כל החברות שהכריזו השנה על טאבלטים – בין אם זה מחשב הלוח ראשון שלהן או יותר. האם זו תגובה לירידה בשוק המחשבים האישיים? ייתכן.
אלא שיש מקום לאופטימיות, כי אחרי כל ירידה באה עלייה ואחרי כל משבר בא שגשוג. החברות מבינות את זה, וכמעט כל יצרניות השבבים עסוקות ומשקיעות מיליארדי דולרים, אם לא עשרות מיליארדים, בבניית מפעלים חדשים. זה קורה לא רק בגלל חוק השבבים של ממשל ביידן, אלא גם עקב הרצון לצמצם טווחים בהיבט של שרשרת הייצור: אינטל, TSMC וגלובל פאונדריז משקיעות מזומנים כדי להקים עוד קווי ייצור, ואפל רוצה להעביר ייצור אל מחוץ לסין, כדי לחזק את היריעה שלה.
כולן חושבות שבעוד שלוש שנים לערך יהיה הרבה טוב – אז מה זו מהמורה אחת בדרך, דוגמת 2022? אתם חושבים שמישהי מהן הפסידה כסף? אמנם, נראה את התשובה לשאלה הזאת רק ברבעון הראשון של 2023, בדו"חות שיסכמו את 2022, אבל כבר עכשיו ניתן להניח במידה רבה של ביטחון שבמקרה הרע הן הרוויחו פחות.
תגובות
(0)