גרמניה: רצח פוענח בעזרת נתונים מאפליקציית הבריאות של אפל
אפליקציית Health של אפל סיפקה ראיות במשפט אונס ורצח, שמתנהל בימים אלה ● המידע שנאסף באפליקציה והתחקה אחרי צעדיו תאם לתסריט של הפשע המחריד
הטלפונים הניידים שלנו, וזה דבר ידוע, עוקבים אחרי חלק ממה שאנחנו עושים, בהם אחרי המיקום שלנו, האתרים שאנחנו גולשים אליהם באינטרנט ונתונים בריאותיים אודותינו – כגון כמה קלוריות שרפנו או כמה צעדים פסענו. מעניין לגלות שהנתונים האלה משמשים כראיות במשפט אונס ורצח בגרמניה, שמתנהל בימים אלה.
הנאשם, חוסיין ק., שהואשם באונס וברצח מריה לאדנבורגר, סטודנטית לרפואה בת 19, הודה באשמה, אבל כפר בחלק מהפרטים המצויים בכתב האישום.
אפליקציית הבריאות של אפל – Health App – מותקנת באופן אוטומטי ב-iOS 8 ואילך, מאז 2014. האפליקציה סופרת את הצעדים של המשתמש, עוקבת אחרי שעות השינה שלו ומשלבת נתונים בריאותיים מה-iPhone, ה-Apple Watch ואפליקציות מצד שלישי. היא כוללת גם את המזהים הרפואיים של המשתמש, כמו סוג הדם ותאריך הלידה שלו.
חברה פרטית פתחה את ה-iPhone
לפי הדיווחים, החוקרים הגיעו למבוי סתום בחקירתו של חוסיין ק. בשל מחסור בגיאו-דטה, שיכול היה לספק ניתוח אודות מקום הימצאותו בזמן שהפשע בוצע.
החשוד סירב לתת למשטרה גישה לנייד שלו ולפי Motherboard, מה שהרשויות עשו עקב כך הוא לשכור חברה ממינכן, שכנראה הצליחה לפתוח את המכשיר, מדגם iPhone 6S.
בדו"ח שהוציאה החברה נכתב כי "האפליקציה רשמה חלק מפעילותו כ-'טיפוס מדרגות', מה שהרשויות יכולות היו לקשר לפרק הזמן שבו החשוד גרר את קורבנו לאורך גדת הנהר, ואז לטיפוס שלו בחזרה".
משטרת פרייבורג שלחה חוקר למקום בכדי להתחקות אחרי תנועותיו וגילתה כי הפעילות באפליקציית Health תאמה למה שנרשם בטלפון של הנאשם. במילים אחרות, החוקר עשה את אותן פעולות שבהן נחשד הנאשם כשהוא משתמש בעצמו ביישום של אפל, ואלה התאימו במדויק לתסריט הרצח המחריד שאותו פענחו הוא ועמיתיו.
מתודת החקירה: השוואת נתוני בריאות לנתוני מיקום
"זו הפעם הראשונה שבה אנחנו מתאמים בריאות וגיאו-דטה", אמר מפקד המשטרה, פיטר אגטמייר, לבית המשפט.
ואולם, זאת לא הפעם הראשונה שבה נתונים בריאותיים ממכשיר משמשים בחקירה פלילית. באוקטובר אשתקד השתמשו בלשים במידע מ-Fitbit בפרשת רצח בקונטיקט, ארצות הברית. המכשיר הראה נתונים סותרים לגמרי של ספירת צעדים בין עדות הקורבן, שטען כי צעד כ-370 מטר אחרי שנסע הביתה לאחר שיעור התעמלות, לבין עדות החשוד, שתיאר מסלול הרבה יותר קצר, של כ-37 מטר בלבד. כך נחשף שגרסת החשוד שקרית.
ה-International Business Times ציטט מחקר שנערך על ידי רנד (Rand Corporation), שלפיו טכנולוגיות כמו עוקבי כושר וטלפונים חכמים המכילים נתונים על פעילויות יומיומיות ישמשו לעתים קרובות יותר חוקרים פליליים. עם זאת, החוקר הראשי אמר כי המערכות המשפטיות אינן "מוכנה לחלוטין" להתמודד עם הטכנולוגיות החדשות, במובנים של זכויות אדם.
מאידך, כדאי לקחת בחשבון שלפעמים הרישום בניידים והיכולת להתחקות אחרי פעילויותינו בעזרתו עשויים להציל אותנו מחשדות שגויים.
תגובות
(0)