פרויקט מיוחד: בכירים בהיי-טק מסכמים את השנה
איך הייתה השנה הטכנולוגיה שהייתה בעיניהם של מנכ"לים, מנמ"רים וסמנכ"לי טכנולוגיות בענף? כיצד הם מסכמים את העשור העברי? ומה הם חוזים לשנה הבאה? שאלון מיוחד לכבוד ראש השנה ● חלק ראשון
מוטי סילגי, יזם ומנכ"ל סילטק פתרונות
מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה – מגמה, אירוע או כל דבר אחר?
"תחום האבטחה, שתמיד היה בפרונט, ממשיך לזנק, ביחד עם המתקפות, כאשר ישראל היא יעד מרכזי לכך. הדבר היה נכון בפרט השנה. יצרני מוצרי אבטחה מציעים יותר ויותר שירותי פרימיום, שיסייעו ללקוחות לקבל ערך מידי יותר ולצמצם את התלות באינטגרציה המקומית".
מה יהיה הדבר הבולט ביותר בענף בשנה הקרובה?
"דור חמישי לכולם. פריסות 5G יביאו לכולנו פס רחב מהיר יותר ורשתות סלולריות אמינות יותר. ריבוי רשתות הדור החמישי יאיץ את ההתקדמות גם בתחומים כגון עיר חכמה, רכב חכם וייצור חכם, ונראה עשרות טכנולוגיות עתירות אינטרנט של הדברים, הרעבות לדור החמישי. במילים אחרות, הערך האמיתי של ה-5G לא יוגבל לטלפונים. כמעט כל ענף שנוגע בחיי היומיום שלנו ישתנה על ידי האבולוציה הטכנולוגית, שתגדיר את תש"פ ו-2020".
בראש השנה הקרוב אנחנו מציינים גם סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד היית מסכם את העשור בהיי-טק הישראלי?
"אפשר לסכם את זה במשפט אחד: אנחנו ממשיכים להוכיח שיש כאן יותר מחלב ודבש".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"הילל קוברובסקי. הוא לוקח את נושא החדשנות והמודעות ומפיץ את הבשורה בקרב ארגונים והאוכלוסייה בכלל. המודעות לשינויים העומדים בפתח תעזור לארגונים להתכונן אליהם ובכך למנוע קריסה של התעשייה".
מה את מאחל להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב?
"להמשיל להוביל, לייצר ולחדש. עולם חדש, אתגרים חדשים והצלחות חדשות".
משה לסמן, מנכ"ל גלובל דטה סנטר
מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה – מגמה, אירוע או כל דבר אחר?
"אם עליי לבחור מגמה מובילה, הייתי מציין שתשתיות ה-IT והתקשורת הפכו להיות מגוונות יותר מאי פעם. קיים ספקטרום יוצא דופן של סוגי מערכות הפעלה, אפליקציות, תשתיות תקשורת סלולר, תקשורת אלחוטית, תקשורת לוויינים, חומרת רשת, חומרת IT, פלטפורמות ענן, התקני IoT ועוד. קשת רחבה ועשירה זו יוצרת לארגון רמה חסרת תקדים של מורכבות בבחירה, רכישה, תפעול, ניהול ותחזוק מערכות ה-ICT. כתוצאה מכך, אנחנו רואים מנמ"רים וארגונים רבים מנסים להיענות לאתגר זה בדרכים רבות. אחת הדרכים הבולטות היא ההחלטה של מסה קריטית של ארגונים ממגזרים שונים לארח את תשתיות ה-ICT מחוץ למתקני הארגון, ובעיקר בדטה סנטרים ובחוות שרתים".
מה יהיה הדבר הבולט ביותר בשנה הקרובה?
"המגמה הבולטת ביותר שתשלוט בשנה הקרובה בארץ ובעולם תהיה האצת המעבר ממצב שבו בונים את הטכנולוגיה והאפליקציות סביב העסק, למצב שבו בונים את העסק סביב הטכנולוגיה והאפליקציות. במילים אחרות, עד לא מזמן הטכנולוגיה והאפליקציות שימשו לניהול ובקרה של מערכות עסקיות קיימות, כמו מערכות ERP ו-HR לעסקי לואו-טק. כיום אנחנו עוברים למצב שבו העשייה העסקית מתבצעת באמצעות האפליקציה – החל מחברות כמו אובר וגט, דרך חברות ביטוח כגון למונייד ועד לבנקים דיגיטליים דוגמת פפר".
בראש השנה הקרוב אנחנו מציינים גם סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד היית מסכם את העשור האחרון בהיי-טק הישראלי?
"העשור האחרון הביא את ההיי-טק הישראלי לרמות חדשות של התפתחות, בשלות, גיוון ויכולות. רמות אלה מתבטאות באינספור מישורים – החל מיכולות מתעצמות של ישראלים לבנות חברות רב לאומיות גדולות, כולל חדי קרן, ולפנות גם לצרכנים סופיים, ועד להתפתחות של אשכולות טכנולוגיים רבי עוצמה בתחומי הרכב, הבינה המלאכותית ולימודי המכונה – וכמובן בתחום הסייבר".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"גם אם רכישת מלאנוקס בידי אנבידיה ב-6.9 מיליארד דולר לא תושלם, בשל הביורוקרטיה הסינית, איש השנה שלי הוא אייל ולדמן. ולדמן הוא דוגמה לאותם אנשים נדירים שיש להם יכולות יזמיות להקים ולבנות חברה כמו מלאנוקס מאפס, ובו בזמן יכולת לנהל ולגדל את החברה, להפוך אותה לציבורית ולהציע אותה למכירה בשווי אדיר. במקביל, הוא מנסה, בדרכו, לרתום את ההיי-טק למען שינויים חיוביים בחברה הישראלית".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב?
"להמשיך לשבור שיאים של חדשנות, צמיחה ופרודוקטיביות, ולרתום את יכולותיו יוצאות הדופן כדי להיטיב עם החברה והקהילה בישראל".
עמית ניסנבאום, מנכ"ל טקטייל מוביליטי
מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה – מגמה, אירוע או כל דבר אחר?
"בתחום האוטוטק, שבו אנחנו עוסקים, מגמה חשובה שהחלה להסתמן היא התקררות ההייפ סביבו בשנים האחרונות. בואו של הרכב האוטונומי מתעכב, והגידול במספר התאונות שבהן מעורבים רכבים אלה כמו גם התעכבות יצרני הרכב ברכישת טכנולוגיות חדשות מביאים חברות בתחום לחפש את עתידן".
מה יהיה הדבר הבולט ביותר בענף בשנה הקרובה?
"תמיד ובכל ענף, לאחר תקופת ההתפכחות מגיעה תקופת ה-'התעוררות מחדש', אך עוד מוקדם לקבוע כמה מהר היא תגיע הפעם. לדעתי, במיוחד בתעשייה איטית כמו תעשיית הרכב, זה ייקח עוד זמן. ברור שבשנה הקרובה הדגש בענף יהיה על מציאת פתרונות הרלוונטיים לא רק לרכבים אוטונומיים מלאים, אלא גם לשיפור בטיחות וחוויית הנהיגה של רכבים חכמים בני זמננו, שכבר נוסעים על הכבישים".
בראש השנה הקרוב אנחנו מציינים גם סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד היית מסכם את העשור בהיי-טק הישראלי?
"עשור הוא נצח במונחים של תעשיית ההיי-טק, שצומחת ומשתנה בקצב מסחרר. כדאי לזכור שבסוף 2009 הייתה תעשיית ההייטק הישראלית ממוקדת עדיין בקטגוריות 'מסורתיות', כגון אחסון נתונים ורשתות תקשורת. ענף הסייבר לא היה קיים אז וכך גם תעשיית האוטוטק. אין ספק שהעשור החולף סימן את לידתן של תעשיות אלה, כמו גם את התחזקותן המשמעותית של תעשיות אפליקציות הלקוח והאד-טק, על חשבון התעשיות ה-'מסורתיות'.
פרספקטיבה נוספת ניתן לקבל על ידי השוואת נתוני האקזיטים בעשור הקודם לעומת השנה שעברה (2018). הסכום השנתי של האקזיטים בשנים 2001-2010 נע סביב השני מיליארד דולר. לעומת זאת, מנתוני IVC מתברר שסכום זה עמד ב-2018 על 12 מיליארד דולר, כאשר בניכוי ארבע עסקות גדולות (של יותר ממיליארד דולר) הוא הגיע ל-4.5 מיליארד – הסכום הנמוך ביותר מאז 2014. בהינתן כל אלה, אין ספק שהעשור האחרון היה עשור טוב מאוד לשוק ההייטק הישראלי".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"בנימה סנטימנטלית משהו, גיא סלע, מיזמי ומנכ"ל סולראדג' ואחד מהאנשים שתרמו למדינת ישראל במישורים רבים ומגוונים, שהלך לעולמו השנה בטרם עת".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב?
"שנהפוך מ-Start Up Nation ל-Value Nation, עם דגש רב יותר על יצירת ערך ופחות על סטטיסטיקות מטעות".
דרור ליטבק, מנכ"ל אקספריס
מה היה הדבר הבולט ביותר בהיי-טק הישראלי בשנה האחרונה – מגמה, אירוע או כל דבר אחר?
"התחרות בשנה שחלפה על עובדים בתעשיית ההיי-טק שברה את כל השיאים האפשריים. המחסור האדיר בעובדים (יותר מ-15 אלף משרות לא מאוישות) הוביל לעלייה חדה בשכר עובדי ההיי-טק, כאשר נוצר מצב שבו עובדים ללא ניסיון כלל נכנסים לעבוד בשכר שלא רחוק בהרבה מעמיתיהם שהינם בעלי חמש שנות ניסיון ומעלה. אנחנו רואים שמעסיקים היו השנה הרבה יתר גמישים במשאים ומתנים שלהם מול המועמדים וזאת, בין השאר, לאור החרפת התחרות בין חברות ההיי-טק על עובדים בכל הרמות והתחומים".
מה יהיה הדבר הבולט ביותר בענף בשנה הקרובה?
"תעשיית ההיי-טק הישראלי תמשיך למשוך משקיעים זרים ונמשיך לראות רכישות של חברות ענק ישראליות על ידי מקבילותיהן בחו"ל, בדומה לרכישה של מלאנוקס על ידי אנבידיה. יתרה מזאת, כדי לעמוד בתחרות, חברות ההיי-טק ימשיכו לחשוב על דרכים יצירתיות, לא רק בפנקס הצ'קים, כדי למשוך אליהן את הטאלנטים הטובים ביותר שיש בשוק הישראלי".
בראש השנה הקרוב אנחנו מציינים גם סיום עשור (של השנים העבריות). כיצד היית מסכם את העשור בהיי-טק הישראלי?
"כשאנחנו מסתכלים על העשור האחרון, אנחנו רואים את הגידול המשמעותי שהיה בפריון במדינת ישראל, שרובו הגיע מתעשיית ההיי-טק. הקטר של המשק אחראי למצבה הכלכלי המצוין של מדינת ישראל ב-10 השנים האחרונות. התעשייה הזו יצרה מקומות עבודה ותפקידים חדשים שלא היו קיימים עד היום בעולם".
מיהו איש השנה שלך בהיי-טק הישראלי?
"ללא ספק, אייל ולדמן, מנכ"ל מלאנוקס. ההישג שלו, שהוא לא רק עצם המכירה בסכום אדיר, אלא בעיקר הגשמת החזון של הקמת חברה ישראלית שהיא מובילה עולמית בתחומה, הוא מרשים ומעורר השראה בכל קנה מידה".
מה אתה מאחל להיי-טק הישראלי לשנה הקרובה ולעשור הקרוב?
"המשך צמיחה ושגשוג. הצלחת ההיי-טק הישראלי משולה להצלחה החברה הישראלית כולה ורווחתה הכלכלית. אני מקווה ומאמין שחברות ההיי-טק המקומיות ישכילו להמשיך ולהעסיק עובדים ישראלים ולא יתפתו לקבלת שירותים מעובדים זרים – תופעה שמתחילה לאיים על ההון האנושי במשק הישראלי. לישראל יש הון אנושי מהטובים בעולם והיא צריכה להתבסס עליו".
תגובות
(0)