מי יהיו הזוכים השנה בתחרות אטלס היוקרתית?

כתב: הילל יוסף.
כמו כמעט בכל שנה בשמונה השנים האחרונות, גם השנה תיערך תחרות הסטארט-אפים Atlas Award, מיסודו של מרכז איין ראנד.
בעוד יומיים תסתיים ההרשמה לתחרות. הכרזת הזוכים תיערך ב-6 במאי בבורסה לניירות ערך בתל אביב. ערוץ 10, ערוץ הכלכלה של ישראל, הינו שותף של התחרות השנה, ויעביר את הטקס בשידור ישיר. לצד החשיפה של הסטארט-אפים, הזוכה יקבל את פרס פסל האטלס, המוערך בשווי של 100 אלף דולר. את הטקס תנחה השנה ארין מולן, אשת תקשורת ולשעבר שדרנית של סקיי ניוז באוסטרליה, שאיבדה את מקום עבודתה לאחר שהגנה על ישראל בעקבות הטבח ב-7 באוקטובר. מולן אף תקבל פרס מיוחד "על אומץ ליבה, חוסנה המוסרי ועמידתה לצד ישראל בתקופה קשה זו".
פרס האטלס מוקיר מדי שנה סטארט-אפים ישראליים שמציגים חידושים משמעותיים בטכנולוגיה, רעיונות או מוצרים ברמה גלובלית. תהליך הבחירה הקפדני כולל ועדת מומחים שמורכבת ממנהלי קרנות הון-סיכון מישראל ומחו"ל, נציגי חברות טכנולוגיה גלובליות ויזמים מנוסים. הוועדה בוחנת ומעריכה מדי שנה מאות סטארט-אפים ובוחרת 15-20 חברות לשלב הגמר. לאחר מכן, הוועדה בוחרת את זוכה פרס האטלס ואת מובילי הקטגוריות, תוך הבטחת הכרה בתרומות טכנולוגיות יוצאות דופן ובמצוינות חדשנית.
לדברי בועז ארד, מנהל ושותף לייסוד מיזם האטלס, "פרס האטלס הוא מעין שילוב של אוסקר ופוליצר. חברי ועדת השיפוט בוחנים חברות הזנק כחלק מחיזוק היזמות בישראל והכרה בחברות שמי מהן, אולי, תהיה הצ'ק פוינט הבאה של ישראל".
"הפסל המוענק כפרס", הסביר ארד, "הוא פרי יצירתו של האומן הבינלאומי ריצ'רד מינס, ובו נראה אטלס, שגובהו יותר ממטר – מושך את העולם קדימה". הוא ציין כי "בשנה הראשונה לתחרות זכתה בפרס מוביט, עוד לפני שהיא נרכשה על ידי אינטל". את הפרס הגו ארד, מינס – שמאז נפטר – וקרל ברני, מייסד קרן פרומתאוס.
ארד הסביר כי "אטלס היא חל"צ – חברה לתועלת הציבור, שמטרתה להעלות למודעות את היזמות ופריצת הגבולות בישראל, אומת הסטארט-אפ. הפרס מהדהד לחזונה של ראנד אודות האטלסים המניעים את העולם. ראנד ראתה ביוצרים וביזמים את מי שנושאים את כלל החברה האנושית על כתפיהם, ולכן קראה לספרה Atlas Shrugged – מרד הנפילים".
ארד סיים בציינו כי "אנחנו בתהליך בחינה, שבסופו נשקול להקים קרן השקעות בסטארט-אפים, מעבר למתן הפרס".

ד"ר אלינה לוסטוב, מייסדת ומנהלת מרכז מחוננים למצטיינים באשקלון ומובילת תוכנית Atlas Juniors. צילום: עודד קרני
ד"ר אלינה לוסטוב, מייסדת ומנהלת מרכז מחוננים למצטיינים באשקלון ומובילת תוכנית Atlas Juniors, אמרה כי "הקמתי את המרכז לפני 20 שנים, בשיתוף משרד החינוך ועיריית אשקלון. המרכז נותן מענה ליותר מ-1,000 תלמידים ותלמידות בכיתות ג'-י"ב". ב-2022 הזמין ארד לתחרות את ג'יימי וולס, מייסד ויקיפדיה, ואת תלמידי המרכז באשקלון. אז יזמה ד"ר לוסטוב את הקמת הזרוע החינוכית של פרס האטלס – Atlas Juniors. "לקח לנו חודשיים להרים את התוכנית", אמרה ד"ר לוסטוב. "גייסנו תלמידים ויצאנו לדרך – והשנה פתחנו את המחזור השלישי. אנחנו מאתרים תלמידים מוכשרים מהפריפריה – אשקלון, שדרות, והמועצות האזוריות חוף אשקלון ושער הנגב, ומחברים אותם עם חברות הסטארט-אפ המובילות, שהגיעו לשלב הגמר בתחרות האטלס. בנינו תוכנית למידה שמתבססת על האתגרים האמיתיים שעולים בחברות הסטארט-אפ, וכוללים מנטורינג והדרכות ממומחים בתחום היזמות ומאנשי עסקים מובילים מישראל ומחו"ל".

ג'יימי וולס, מייסד ויקיפדיה, בתחרות Atlas Award ב-2022. צילום: ליאת מנדל
ד"ר לוסטוב סיימה בציינה כי "השנה התקדמנו לשלב נוסף, שבו תלמידים מבצעים עבודות חקר מתקדמות בחברות. אלה יוגשו כעבודות גמר למשרד החינוך ויזכו את התלמידים בחמש יחידות בגרות".
להרשמה לתחרות לחצו כאן.