בין מוסר לטכנולוגיות
ה-"קרב" בין אפל ל-FBI מעלה לא מעט שאלות על הטכנולוגיה וגבולות הפרטיות ● האיזון בינם לבין המלחמה בטרור הוא דק ורשויות החוק הן אלה שצריכות לקבוע איפה עובר הגבול
סירובה של אפל (Apple) לאפשר ל-FBI לפרוץ לטלפון של אחד הטרוריסטים מסן ברנרדינו העלתה לדיון שוב את שאלת הפרטיות בעידן האינטרנט ובמציאות הגלובלית שבה אנחנו חיים. דילמה נוספת שעולה מהמקרה הזה היא מהם גבולות הפרטיות של מי שיש בידיו מכשיר טכנולוגי, כלומר: כל אחד מאתנו, ועד כמה מי שמייצר אותו צריך לשמור על הפרטיות שלו.
אפל טוענת שאם היא תאפשר לנציגות החוק לפרוץ את קוד האבטחה של המכשיר, היא תייצר תקדים שיפגע באמון הציבור במוצרים שלה.
לנו, כישראלים, הוויכוח הזה די מוזר, כי החוקים והכללים פה קצת שונים. ספקיות שירותי האינטרנט מתמודדות באופן קבוע עם צווים של בתי משפט שמגיעים אליהן לאור בקשות של גורמים שונים, כולל המשטרה וכוחות הביטחון, לחשוף את זהותם של גולשים. גם אצלנו אף חברה לא ממהרת לחשוף פרטים של גולשים, אבל בהתחשב במציאות הביטחונית הקשה בישראל, יש מקרים שבהם חשיפת מידע יכולה להציל חיים או לזרז את עצירת המחבל.
ההבדל בין האמריקנים לישראלים
לכאורה, הבקשה של ה-FBI די פשוטה: היא מדברת על מכשיר אחד ספציפי, בפעולה שתיעשה על ידי אפל, ולא אמורות להיות לה השלכות על מכשירים אחרים. הבעיה היא שאף אחד לא הצליח לשכנע את אפל ואת אלה שתומכים בה כי פריצת המכשיר חשובה כל כך ברמת החקירה והצלת חיי אדם, או שאי פריצתו מהווה מכשול לאיתור המחבל. והלוא מה שמבקשות הרשויות זה להתחקות אחר אותו רוצח.
כאן כנראה טמון ההבדל בינינו לבינם: אמריקני ממוצע מוכן לספוג את העובדה שרשויות החוק יכולות לעקוב אחר פרטי הבנק והאשראי שלו כדי להגן עליו. אבל כאשר מדובר בחקירה, חשובה ככל שתהיה, יש אנשים שאומרים עד כאן. הם וכמובן שהחברות הטכנולוגיות (להוציא ביל גייטס). העובדה שיצרניות גדולות אחרות התייצבו לצד אפל מלמדת שהבעיה היא הרבה יותר רחבה מאשר הטלפון הבודד של אותו רוצח. מאז אירועי 11 בספטמבר 2001, רשויות הביטחון האמריקניות לוחצות יותר ויותר על גופים שונים להוריד את סף הרגישות שלהם לגבי ביטחון הלקוחות שלהם.
המתח בין שני הצדדים הוא מובן מאליו אבל חברות כמו אפל נקלעות כאן למציאות מביכה: כל מה שהן לא יעשו – ייראה רע. אם אפל תיכנע ותאפשר לפרוץ את מכשיר הטלפון של הרוצח היא תקומם עליה לא מעט אנשים. אם היא תמשיך לסרב, היא תספוג, וכבר סופגת, האשמות של חוסר נאמנות לאומה, שלא לדבר על משפחות הנרצחים, שמאיימות לתבוע אותה.
הטכנולוגיה שיחקה מאז ומעולם תפקיד כפול: מצד אחד היא עושה דברים נפלאים לאנושות, ממציאה טלפונים ופיתוחים שעושים את החיים שלנו נעימים יותר, אבל מצד שני היא תמיד שימשה גם את הנבלים והרעים, שעושים בה שימוש כדי לבצע את הפשעים שלהם. החברות שמפתחות את המוצרים הטכנולוגיים חייבות להיות ניטרליות, עד גבול מסוים. השאלה איפה הגבול היא שאלת מיליון הדולר, בכלל ובארצות הברית בפרט, ומי שאמורות לתת עליהן תשובה הן רשויות החוק. הנה מחלוקת שכנראה שלא נזכה להתווכח עליה בארץ הקודש.
תגובות
(0)