בתוך פחות משנתיים: כ-2,000 עובדי היי-טק פוטרו בישראל
ירידה חדה של יותר מ-15%, שחיקה בתחרות מול מתחרים והתחזקות השקל הם חלק מהגורמים לתמונת המצב העגומה בענף ההיי-טק הישראלי בפתחה של השנה החדשה ● נתונים אלה מגיעים יממה לאחר פיטורים של 300 עובדי ECI – יותר מרבע מכלל עובדי החברה בישראל
חדשות לא מעודדות בפתח תשע"ד: ענף המחשבים וציוד התקשורת סובל מקיצוצים נרחבים ופיטורים מתמשכים – כך עולה מנתוני דו"ח "מועסקים בתעשייה" של אגף המחקר בהתאחדות התעשיינים, שסוקר את התקופה שהחלה ברבעון האחרון של 2011 ועד הרבעון השני של 2013. במהלך חודשים אלו פוטרו מהענף כ-2,000 עובדים.
"פיטורי העובדים בענף הציוד האלקטרוני לצריכה ולתקשורת התרחשו על רקע הנסיגה הדרסטית בתפוקת ענף זה: בשנה החולפת ירדה תפוקת הענף בשיעור חד ביותר של 15.7%", כך אומרת דפנה אבירם ניתן, מנהלת אגף המחקר בהתאחדות התעשיינים, בראיון לאנשים ומחשבים. "ענף זה, כמו ענפים אחרים בתעשייה הישראלית, מתמודד עם שחיקה ניכרת בכושר התחרות מול מתחריו. זאת, בעיקר לנוכח התיסוף בשערו של השקל, אשר פוגע ביכולתם של היצרנים הישראלים להציע מחיר אטרקטיבי עבור תוצרתם – ובכך מביא לאובדן עסקאות ביצוא ובשוק המקומי. מנגד, יש מחסור בעובדים מקצועיים, מה שמושך מעלה את גובה השכר – עוד נתון הפוגע בתחרות. בנוסף, ככלל, התחרות בשווקים העולמיים גברה וכל אלה יחדיו פוגעים בהיי-טק הישראלי".
ברבעון השני של 2013 נרשמה נסיגה של 2.2% בתפוקת התעשייה בארץ, לרבות זו של ההיי-טק. זו נגזרה בעיקרה מנסיגה דרמטית של כ-29% בתוצר ענף התרופות.
ECI לא לבד
נתוני המחצית השנייה של השנה טרם פורסמו, כמובן, אולם גם שם לא צפויות בשורות טובות. אתמול (א') פורסם כי המשבר בענף ממשיך להחריף: ECI הודיעה על פיטורם של 300 עובדים – כרבע מכלל מצבת העובדים בישראל, המסתכמת ב-1,100, ומתוך כ-2,000 עובדים ככלל.
סבב הפיטורים הנוכחי מצטרף לשני סבבי פיטורים אותם חוותה החברה בשנתיים האחרונות, אז פוטרו 350 עובדים, מתוכם 250 מישראל. ECI, המייצרת רכיבי תשתית עבור חברות תקשורת בעולם, סובלת מהמשבר הגלובלי בתחום, כמו גם מהתחרות הגוברת בעולם בענף הציוד לתקשורת. מצבה גם בתחום ה-IT הפנימי שלה לא היה טוב, וייתכן כי הוא משקף את מצבה הכולל: באפריל השנה תבעה ECI פיצויים בסך 38.4 מיליון שקלים מ-HP בטענה שזו "התגלחה" על חשבונה וכשלה במימוש אחד מפרויקטי הענן הגדולים בארץ. שלושה שבועות לאחר מכן, במאי השנה, הגיעה תגובת הנגד: הסניף הישראלי של HP הגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה נגד ECI בסכום של 23 מיליון דולרים, המהווים מעט יותר מ-83 מיליון שקלים – סכום כפול מזה שדרשה ECI בתביעתה.
מיקרון (Micron) העולמית, לה מפעל בקריית גת, מנהלת מגעים למכירת המפעל המקומי. בתוך כך, פורסם ביולי השנה כי רוב עובדי מיקרון ישראל אמורים להשתלב באינטל (Intel), אך כ-150 מעובדי מיקרון כבר קיבלו הודעת פיטורין. בנוסף, סרגון (Ceragon) ואורבוטק (Orbotech) פיטרו השנה עשרות עובדים, ופריסקייל (Freescale) – כ-150 עובדים.
בתוך כך, פרסמה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים לא מעודדים: יצוא תעשיות ההיי-טק – המהווה 42% מכלל היצוא במדינה, בלא יהלומים – ירד בחודשים יוני-אוגוסט השנה ב-17.4%. זאת, בהמשך לירידה של 25.2% בחודשים מרץ-מאי השנה. בסך הכל, עד אוגוסט השנה, חלה ירידה ממוצעת של יצוא תעשיית ההיי-טק של 2.4% מדי חודש.
מצד אחד - מדאיג. מצד שני (ואני יכול לתת כמה וכמה דוגמאות כאלו), קראתי בלא מעט מקומות שהשכר עלה, שהביקוש לעובדים, בעיקר בביוטק אבל גם בהייטק, עלה וחוצמזה בואו נגיד את האמת: 2000 עובדים בפרק זמן של יותר משנה וחצי, אם אני מבין נכון, זה לא המון. חוצמזה, שלא ניתנים כאן נתונים הפוכים: כמה גויסו באותו פרק זמן למשל. תפוקות של הענף וכדומה לא יכולות באמת לתת את התמונה המלאה...
לא לשכוח את חברת datamap...