הסיפור שאינו נגמר: בכיר באוטונומי מואשם בהונאת HP
נגד שושביין חוסיין, לשעבר סמנכ''ל הכספים של אוטונומי, הוגש כתב אישום בגין קשירת קשר לעריכת תוכנית הונאה, שנועדה להציג מצג שווא בפני המשקיעים של HP - בטרם הרכישה
יותר מחמש שנים לאחר הרכישה השערורייתית במיליארדים של HP את אוטונומי (Autonomy), וספיחי הפרשה מסרבים לגווע.
נגד שושביין חוסיין, לשעבר סמנכ"ל הכספים של אוטונומי, הוגש כתב אישום בגין קשירת קשר לעריכת תוכנית הונאה, שנועדה להציג מצג שווא בפני המשקיעים של HP – בטרם הרכישה. כתב האישום הוגש בסוף השבוע בבית משפט פדרלי בסן פרנסיסקו.
באוגוסט 2011 הודיעה HP על רכישת אוטונומי תמורת 10.25 מיליארד דולר – מחיר שייצג שווי של 64% יותר ממחיר השוק בזמן הרכישה. אוטונומי, שעוסקת בניתוח מידע מובנה בעולם ה-Big Data, הייתה אז חברת התוכנה השנייה בגודלה בבריטניה. בדיעבד, הייתה זו טעות שעלתה לענקית המחשוב במיליארדים.
בנובמבר 2012 הטילה ענקית ה-IT פצצה פיננסית והודיעה כי היה עליה למחוק מהספרים החשבונאיים שלה סכום עתק של 8.8 מיליארד דולר. היא נימקה זאת בסילוף ו"ניהול חשבונאי לא הולם" – שם קוד להונאה – של אוטונומי. יותר מחמישה מיליארד דולר מירידת הערך היו תוצאה של נהלי החשבונאות בחברה הנרכשת, טענו ב-HP. ועדה שבדקה את טענותיהם של בעלי המניות של HP, קבעה כי ליאו אפותקר, המנכ"ל אז של HP, ואנשי מקצוע נוספים – התרשלו בעת ולפני רכישת אוטונומי, וכי עובדי אוטונומי הונו את החברה. עד היום מתנהלים משפטים שונים בגובה מיליארדים בנושא.
יצירת מצג שווא
מייק לינץ', מייסד אוטונומי ומי ששימש כמנכ"ל שלה, מצוי בסבך משפטי מול HP, הטוענת כי הונה אותה וכך היה לעשיר בעל הון מוערך של כחצי מיליארד דולר. הוא וחוסיין הכחישו את התביעות של HP נגדם. התביעות, בסך חמישה מיליארד דולר, הוגשו באפריל 2015 והתבררו בבית משפט עליון בבריטניה.
על פי HP, לינץ' וחוסיין היו אחראים לסילוף ולזיוף ספרי החשבונות של אוטונומי וליצירת מצג שווא על ביצועי המכירות שלה. לינץ' אמר כי נוהלי ההתחשבנות של אוטונומי היו ידועים לאנשי HP בטרם המכירה. לדבריו, כלל ההתנהגויות החשבונאיות היו ידועות לאנשי KPMG, שערכו את בדיקת הנאותות עבור HP בטרם הרכישה.
על פי כתב האישום שהוגש בסוף השבוע נגד חוסיין, "החל מאוקטובר 2009, חוסיין ואחרים ביקשו להונות משקיעים של אוטונומי ו-HP – על תנאי ביצוע של החברה, על מצבה הכספי, ועל תחזיות הצמיחה שלה". מטרת קשירת הקשר לביצוע ההונאה, נטען, "נועדה להגדיל באופן מלאכותי את תמונת המכירות והרווחים של הנרכשת, ולתחזק את המיצוב של מניית אוטונומי, כך שהחברה תהיה אטרקטיבית עבור רוכשים פוטנציאליים, כמו HP".
להסתיר את המחדלים
חוסיין, בריטי המתגורר במדינה, לא נעצר. ג'ון קקר, עורך דינו, אמר כי חוסיין חף מפשע וכי הוא יזוכה במשפטו. "הוא לא הונה איש באף תחום", אמר קקר. "כסמנכ"ל הכספים של אוטונומי, הוא התנהג כל הזמן עם הסטנדרטים הגבוהים ביותר של יושר, יושרה, במלוא היכולת שלו".
HPE, חברת התוכנה שנוצרה בעקבות הפיצול של HP, לא הגיבה לפרסום. מההנהלה של אוטונומי, המייצגת את לינץ' וחוסיין, נמסר כי הם בטוחים בחפותו של חוסיין וכי "HP היא זו ששיקרה לשווקים ולבעלי המניות".
באוקטובר 2015 לינץ', שנתבע על ידי HP – הגיש תביעה נגדית לענקית המחשוב. לדבריו, HP ניהלה את רכישת אוטונומי באופן כושל. "הצהרות HP היו בעלות נזק ומטעות את שוק המניות", נכתב. "החברה ידעה, או הייתה צריכה לדעת, כי ההצהרות האלה היו כוזבות". עוד נכתב בתביעה כי "אופן הפעולה של HP היה פשוט פסול בכל הקשור לאוטונומי. ההנהלה הייתה שרויה בתוהו ובוהו, היה שם ניהול כושל, מלחמות פנימיות וטיוחים של האמת".
לפני יותר משנה HP הגיעה להסדר עם המשקיעים שלה, לפיו היא תשלם פיצוי בסך 100 מיליון דולר, בגין רכישת המיליארדים הכושלת של אוטונומי. בעלי המניות של HP טענו כי החברה התעלמה מאזהרות על אי-סדרים חשבונאיים ולא הצליחה לוודא את מצבה הכספי האמיתי של אוטונומי לפני הרכישה. "חברי מועצת המנהלים של HP לא ביצעו בדיקת נאותות טכנולוגית והמנהלים והיועצים של החברה סילפו עובדות כדי להסתיר את המחדלים שלהם".
תגובות
(0)