מארק צוקרברג זומן להתייצב לשימוע משותף מול מחוקקי בריטניה וקנדה

חברי הפרלמנט בשתי המדינות רוצים שמנכ"ל פייסבוק יעיד לפניהם בשימוע משותף וחסר תקדים על החשש לפגיעה בפרטיות המשתמש ועל פייק ניוז ומידע כוזב - תופעות מטרידות במיוחד הקשורות לרשת החברתית שלו

יותר מדי זמן פנוי? מארק צוקרברג, מנכ"ל ומייסד פייסבוק

דמיאן קולינס, יו"ר הוועדה הבריטית לנושאי דיגיטל, תרבות, מדיה וספורט וחבר הפרלמנט, ובוב זימר, יו"ר הוועדה הקנדית העוסקת בגישה למידע, בפרטיות ואתיקה וחבר הפרלמנט, שלחו אתמול (ד') מכתב למארק צוקרברג, מנכ"ל ומייסד פייסבוק, המבקש ממנו להגיע ולהעיד בדיון פרלמנטרי משותף לשתי המדינות, שיערך בווסטמינסטר שבלונדון.

עד כה סירב צוקרברג לזימון להתייצב מול המחוקקים של בריטניה וקנדה. הוא כן הופיע לפני הסנאט האמריקני באביב, בניסיון להתמודד עם שאלות דומות על שערוריית קיימברידג' אנליטיקה בפרט ויחסה של החברה שלו לנתוניהם האישיים של משתמשיה בכלל.

"אנו כותבים במשותף, יושבי הראש של הוועדות של בתי הנבחרים בבריטניה ובקנדה שמונו לבחון את המדיניות הדיגיטלית, כולל הדיסאינפורמציה והממשל באינטרנט", הכריז המכתב. "במהלך השנה האחרונה, הוועדות שלנו ביקשו עדויות ממנהל של פייסבוק, עם סמכות מספקת כדי לתת דין וחשבון מדויק על תהליכים בנוגע לכישלונות אחרונים, כולל השערורייה האחרונה של קיימברידג' אנליטיקה והפרות נתונים עוקבות".

"בחרת לשלוח נציגים בכירים פחות, ולא התייצבת בעצמך, על אף שקיבלת הזמנות מהקונגרס והסנאט האמריקני והפרלמנט האירופי", פונה המכתב לצוקרברג בהאשמה.

"אנחנו מבינים כי לא ניתן להיות זמין לכל הפרלמנטים", הסבירו קולינס וזימר. "אך עם זאת, אנו מאמינים שהמשתמשים שלך בארצות אחרות זקוקים לגורם שישא באחריות כלפי הארגון שלך – ישירות, באמצעותך. אנו חושבים כי אחריות זו היא משהו שאתה רוצה לקחת". נציגי הפרלמנטים הבכירים כתבו לצוקרברג כי שתי המדינות מתכננות להנפיק דו"חות סופיים בנושא עד סוף דצמבר 2018 וציינו שכעת דיון שבו הוא ייתן את עדותו האישית "דחוף במיוחד".

כדאי לזכור כי מי שכן התייצב ביוני האחרון בפני הפרלמנט הבריטי הוא אלכס ניקס, מנכ"לה לשעבר של קיימברידג' אנליטיקה, שהופיע פעמיים להעיד בפני ועדות הפרלמנט, בנוגע ליחסי חברת המחקר שבה כיהן לבין פייסבוק ואודות הקשר של החברה שלו לקמפיין הדיסאינפורמציה, במטרה להביא לבחירת דונלד טראמפ ולשינוי דעת הקהל במשאל הברקזיט.

דיון חסר תקדים ונרחב במיוחד

הדיון הפרלמנטרי המיוחד והמשותף מתוכנן להיערך בפרלמנט של וסטמינסטר ביום ג', ה-27 בנובמבר – ב"ועדה בינלאומית גדולה" שתעסוק בנושא דיסאינפורמציה וחדשות מזויפות, ומתוכנן להיות בהובלת שני יושבי הראש של שתי המדינות אולם, כפי שהם ציינו במכתבם לצוקרברג, "אפשר שמספר פרלמנטים אחרים ישתתפו גם כן".

המחוקקים הבהירו לצוקרברג כי אמנם "עד כה לא התקיים דיון משותף שכזה, אולם לאור המטרה המוצהרת שלך 'לתקן' את פייסבוק, וכדי למנוע את השימוש המצער בפלטפורמה בענייני העולם ובתהליך הדמוקרטי, ברצוננו לתת לך הזדמנות להופיע בשימוע זה. אנו קוראים לך לנצל הזדמנות היסטורית זו בכדי לספר לפרלמנט משני צידי האוקיינוס האטלנטי, ומעבר לכך, על הצעדים שפייסבוק נוקטת בכדי לעצור את התפשטות הדיסאינפורמציה על הפלטפורמה שלכם, וכדי להגן על נתוני המשתמשים". הפונים שמו לצוקרברג אפילו דד-ליין וחתמו באומרם כי "ברצוננו לקבל את תשובתך עד יום רביעי, ה-7 בנובמבר".

על פי התקשורת העולמית, הבקשה משותפת מטעם בריטניה וקנדה היא חסרת תקדים, שכן שני הפרלמנטים מעולם לא קיימו לפני כן דיון משותף.

יצוין כי פייסבוק שכרה החודש כנציגה את ניק קלג, סגן ראש ממשלת בריטניה לשעבר ודובר בולט נגד הברקזיט, ושהיא ספגה עד כה קנס צנוע של 500,000 ליש"ט בלבד בבריטניה, בגין שערוריית הנתונים שבה עשתה שימוש חברת המחקר קיימברידג' אנליטיקה, ש-87 מיליון משתמשי פייסבוק היו מעורבים בה אפילו מבלי ידיעתם מוקדם יותר השנה.

אל פרשיה מפורסמת ומטלטלת זו הצטרפה הפרת נתונים קשה שפייסבוק בישרה עליה בשבועות האחרונים, ושבמסגרתה האקרים פרצו וזכו בגישה אל 29 מיליון חשבונות אישיים, וביכולת מסיבית להגיע לנתונים האישיים שלהם – כתובות דוא"ל או מספרי טלפון, מגדר, דת, סטאטוס מערכת היחסים, תאריך יום ההולדת, עיר הלידה ומקום המגורים הנוכחי, סוגי המכשירים הניידים שמהם האדם נכנס לפייסבוק, מידע על החינוך שלו והיסטוריית העבודה, ואפילו גישה ל-15 החיפושים האחרונים של המשתמשים הנפגעים בפייסבוק, ומידע על 10 המיקומים האחרונים שהמשתמשים המסוימים תייגו עצמם כנמצאים בהם או שתויגו על ידי מישהו אחר כנוכחים בהם. אירוע זה נמצא כעת בחקירה של ה-FBI.

עיסוק נרחב בהשפעת עמק הסיליקון ופייסבוק על הפוליטיקה של ימינו

אתמול (ד') התבשרנו כי גוף התקשורת Vice News חשף בתחקיר
מטעמו כי הבטחותיה של פייסבוק ושל צוקרברג לשנות את דרכיהם לא עומדות במבחן המציאות. העיתון הגיש לרשת החברתית ממאנלו פארק פנייה ובקשות לפרסום מודעות מטעמם של סנטורים אמריקנים, ללא כל הוכחות לאמינות הגורמים המפרסמים ופייסבוק פשוט העניקה אישור לכך. המודעות לא פורסמו הלכה למעשה, אבל פייסבוק אישרה בעבורן ללא כל בעיה, ועל אף היותן פניות מזויפות, את הגילוי הנאות "שולם על ידי" (Paid for by) – שאותו הכניסה הרשת החברתית של מארק צוקרברג אחרי פרשיית קיימברידג' אנליטיקה וכחלק מלקחיה, במיוחד לכבוד בחירות אמצע הקדנציה שיחולו בארצות הברית בנובמבר הקרוב.

אם כן, הזימון הנוכחי והרשמי מטעם שני הפרלמנטים מגיע על רקע כל אלו ובתקופה שבה העיסוק בתפקיד ובהשפעה של עמק הסיליקון על הפוליטיקה של ימינו הולך ומתעצם. רבים תוהים האם פייסבוק יכולה להפעיל באופן אחראי את הכוח שהיא מחזיקה על חייהם של משתמשיה בכל רחבי העולם, לנוכח המידע על המעורבות של הרשת הדומיננטית בהפצת חדשות מזויפות, מודעות ממוקדות ובאי שמירה על נתוניהם האישיים של משתמשיה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים