זו הייתה השנה שהייתה במניות הטכנולוגיה בתל אביב
2018 הייתה שנה רגועה באחוזת בית - זו הייתה הכותרת אם היינו מפרסמים את הכתבה הזאת לפני חודש ● אלא שאז בא דצמבר, שהיה שחור, או יותר נכון אדום, במדדים הרלוונטיים ביותר לעולם הטכנולוגיה ● סיכום
אילו 2018 הייתה מסתיימת לפני חודש, אפשר היה לתאר אותה כשנה רגועה מבחינת ביצועי המניות הטכנולוגיות בבורסה של תל אביב, כזאת שלא צריכה לעורר דאגה מיוחדת אצל המשקיעים והנהלות החברות. אלא שאז בא החודש האחרון שלה וכמו בניו-יורק, החלה סערה בשערי המניות של רבות מחברות הטכנולוגיה גם באחוזת בית – ולא רק באלה הדואליות.
מדד תל אביב-טכנולוגיה ירד בחודש האחרון בכ-5% ומדד תל אביב-35, שכולל את 35 החברות הגדולות הנסחרות בבורסה הישראלית – כמה וכמה מהן חברות טכנולוגיה, קטן ב-11%. הירידה הבולטת ביותר החודש בתל אביב טכנולוגיה נרשמה בשערה של מיי סייז, שצנח ב-27.8%, ולאחר מכן פורסייט עם קיטון של 23.5% וננו דיימנשן עם ירידה של 21.98%. בצד הירוק, אירונאוטיקס זינקה בדצמבר ב-22.6%, אבל היא הייתה החברה היחידה שעלתה בשיעור דו ספרתי.
באשר למדד תל אביב-35 – בזק היא החברה הבולטת בענף בירידות בשער המנייה שלה, שקטן בחודש האחרון ביותר מ-15%. ירידה בולטת הייתה גם בשער המנייה של NICE, שקטן בכ-6%.
לדברי שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי לשוק המקומי בפיוניר ניהול הון, "מדד תל אביב-35, שכולל בתוכו את המניות המובילות בבורסה, הציג השנה ביצועי עודף יחסית לשווקים מובילים בעולם, וזה בניגוד לשנים קודמות. הדבר נובע מתמחור במניות בבורסת תל אביב, כשהביקוש במהלך רבים מחודשי השנה עלה על ההיצע. ב-11 החודשים הראשונים של השנה, המשקיעים הושפעו מנתונים כלכליים טובים במשק הישראלי, ויש לקחת בחשבון שהתוצאות העסקיות שפרסמו החברות הבורסאיות מדי רבעון היו בדרך כלל טובות".
למניות הטכנולוגיות היו ביצועים פחות טובים. האם יש לכך סיבות מיוחדות?
"עד סוף נובמבר, המניות בטכנולוגיות באופן כללי לא ירדו. עם זאת, גם כשהענף היה במצב טוב יחסית, היו כמה מניות טכנולוגיות ששערן ירד גם בתקופה זו. לדוגמה, טאואר – לאחר שנים שהחברה הייתה ממובילות השוק המקומי, דווקא השנה אפשר להצביע עליה כמאכזבת הגדולה בקרב מניות הטכנולוגיה, עם ירידה שנתית של כ-55%. מנגד, ניתן לציין לטובה את מניית לייבפרסון, שעלתה השנה בכ-70%. בנוסף, ראינו השנה אקזיט ענק של אורבוטק, שנמכרה ב-3.4 מיליארד דולר לחברה האמריקנית KLA-Tencor. החברה מיבנה נרכשה בפרמיה של 17% מעל מחיר השוק דאז".
איך האקזיטים השפיעו השנה על הפעילות בבורסת תל אביב?
"עוד אקזיט ענק היה של מזור רובוטיקה, שנרכשה על ידי מדטרוניק תמורת 1.6 מיליארד דולר. האקזיט נעשה במחיר של 58.5 דולר למניה במזומן – פרמיה של 11% ביחס למחיר המניה עם סיום המסחר ערב העסקה. לפני האקזיט, מזור הגיעה למחיר שיא של 76.6 דולר למניה, אך מאוחר יותר נפלה ב-45% בעקבות תוצאות כספיות מאכזבות. העסקה הנה הישג למנכ"ל מזור, שלא התפתה למכור למדטרוניק את החברה בינואר 2016, כשהיא נסחרה סביב 10 דולר למניה.
גם פייסבוק שמה את עינה על חברות ישראליות, ורכשה את Redkix – סטארט-אפ שהאפליקציה שפיתח מאפשרת לעובדים ומנהלים בארגונים לקבל מיילים והודעות, כמו גם לנהל את היומן, ממקום אחד. על פי ההערכות, פייסבוק שילמה על החברה הזו כ-100 מיליון דולר. Redkix העסיקה ערב האקזיט כ-60 עובדים בתל אביב ומעבר לים".
מה אתה מעריך שיקרה ב-2019 בשווקי המניות בעולם בכלל ובתל אביב בפרט?
"אני לא יכול לומר מה יקרה בשבועות ובחודשים הקרובים, אבל בטווח הארוך מאוד, המניות בדרך כלל עולות. מאז הבחירה של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית לפני כשנתיים ועד לספטמבר השנה, מדד ה-S&P 500 עלה בכ-10%, אולם לאחר מכן הוא ירד ביותר מ-20%. המשקיעים מודאגים מהמדיניות של טראמפ – ממלחמת הסחר שהוא מעודד עם סין, מההתקפות שלו על הבנק המרכזי בוושינגטון ומהיציבות המובנית בממשלו. בנוסף, ההערכה היא שהפד יעלה עוד את שערי הריבית, ועליית שערי ריבית היא רעל עבור שוק המניות.
אין ספק שמה שקרה בבורסות העולם בכלל ובניו-יורק בפרט משפיע על בורסת תל אביב השפעה ישירה, בגלל המניות הדואליות והפסיכולוגיה. עם זאת, לבורסה שלנו יש משכך, שתאורטית יכול לבלום את ירידת שערי המניות – שלושה מיליארד השקלים שקרנות הפנסיה מזרימות מדי חודש לשוק ההון".
גתבה נהדרת . אפשר לקורא עוד על ניהול תיקי השקעות כאן : https://pioneerwelathblog.blogspot.com