ארה"ב: הממשל תובע את אורקל על הונאה והסתרת מידע חיוני בעסקות בשווי של יותר ממיליארד דולרים
בכתב התביעה נטען, כי ענקית התוכנה הונתה את הממשל בכך שלא העניקה לו הנחות כמו שנתנה למגזר הפרטי - והסתירה ממנו את ההנחות הללו ● אורקל סירבה להגיב
משרד המשפטים האמריקני הגיש בסוף השבוע תביעה נגד אורקל (Oracle) בטענה, כי זו הונתה אותו והסתירה ממנו מידע חיוני בעסקות בשווי של יותר ממיליארד דולרים. בתביעה האזרחית, שהוגשה במחוז המזרחי של וירג'יניה, נטען, כי ענקית התוכנה הונתה את הממשל, כאשר גבתה ממנו תשלום גבוה מהמוסכם על מכירת התוכנות שלה. זאת, כיוון שהממשל לא קיבל את שיעור ההנחה הזהה לזה שקיבלו ארגונים מהמגזר הפרטי. לטענת הממשל, הדברים עומדים בניגוד להתחייבות חוזית מפורשת שאורקל נתנה לו בין השנים 1998-2006. הממשל אף טוען, כי אורקל הסתירה ממנו מידע על העסקות שביצעה עם לקוחות מהמגזר הפרטי.
מכיוון ששווי העסקות עומד, כאמור, על יותר ממיליארד דולרים, המשמעות הכספית של ההונאה, אם תוכח, נאמדת בעשרות רבות של מיליוני דולרים.
בכתב התביעה נכתב, כי אורקל "זממה להונות את הממשל בארצות הברית, בכך שנמנעה מלציין הנחות ענק שהוצעו ללקוחות מועדפים שלה מהמגזר המסחרי". על פי הממשל, ההפליה הנטענת בוצעה על ידי כך שחלק מהלקוחות, ובתוכם הממשל, שילמו את המחיר המלא של מוצרי התוכנה, ואילו אחרים – על פי מומחי הממשל הפדרלי, כ-90% מלקוחות אורקל – זכו להנחות מפליגות, בשווי של 40%-70% מהמחיר הרשמי. כך, אלה שקיבלו את ההנחות יכולים היו להציע את המוצר ללקוחות שלהם במחיר נמוך משמעותית.
על פי התביעה, אורקל מכרה לגופי ממשל שונים, בהם הפנטגון, צבא ארצות הברית ומשרדי החינוך והמשפטים הפדרליים, תוכנות בשווי של 1.1 מיליארד דולרים. לא מצוין בתביעה מהו היקף ההונאה, אולם משרד המשפטים מסר, כי נתון זה ייחשף במהלך המשפט.
התביעה האמורה היא המשכה של פרשה המתגלגלת מזה זמן. במאי 2007 נתבעה אורקל על ידי פול פרסקלה, עובד לשעבר של החברה, שהועסק מטעמה כמומחה ויועץ טכנולוגי. לפני כמה חודשים הצטרף הממשל הפדרלי לתביעה זו. התביעה שהוגשה בסוף השבוע היא עליית מדרגה במאבק של הממשל באורקל.
תביעתו של פרסקלה, שהיא הבסיס לתביעה החדשה, הוגשה במסגרת "חוק התביעות הכוזבות" (False Claims Act). חוק זה מאפשר גם לאנשים שאינם שייכים לממשל להגיש בשמו תביעות נגד קבלנים, במקרים של חשד להונאה שנעשתה מול הממשל. מטרת החוק היא לחשוף שחיתויות, כאשר במקרה שבית המשפט פוסק שאמנם בוצעה מרמה, מקבל התובע אחוזים מהפיצויים. אם בית המשפט יקבל את טענות התביעה, אורקל עלולה לפצות את הממשל בסכום יותר מכפול מערך ההונאות לכאורה.
"אנחנו לוקחים במלוא הרצינות את העובדה שספקים שעימם עובד הממשל הפדרלי פועלים בחוסר הוגנות ובאי יושר בעבודתם מולו", אמר בסוף השבוע טוני ווסט, עוזר לתובע הכללי במחלקה האזרחית במשרד המשפטים האמריקני. "כאשר ספקים אינם מכבדים את ההתנהלות העסקית המצופה מהם מול הממשל – האזרחים משלמי המיסים הם הסובלים והניזוקים מכך".
הרגולציות בארצות הברית דורשות, כי במקרים של מתן שירותים לממשל על ידי קבלנים וספקי שירותים רבים, נדרשת שקיפות לגבי מחירי המוצרים במהלך המשאים והמתנים עליהם. זאת, על מנת שלא ייווצרו מהלכים עוקפי רגולציות במסגרת התחרות בין הספקים השונים וכדי למנוע מצב שבו לקוחות מסוימים, מועדפים, יקבלו מוצרי תוכנה במחירים זולים משמעותית לעומת לקוחות אחרים, מבלי שהדבר יהיה ידוע לכלל הקבלנים.
אורקל סירבה להגיב על התביעה החדשה.
אורקל לא לבד
המקרה של אורקל אינו היחיד שבמסגרתו מסתבכת ענקית IT עם הממשל האמריקני. כך, במרץ השנה שילמה EMC סכום של 87.5 מיליוני דולרים על מנת להסדיר חקירה פדרלית שנערכה נגדה לגבי חוזים שחתמה עליהם מול הממשל. במסגרת החוזים, שנחתמו לפני כ-10 שנים, התחייבה EMC למכור ולהטמיע תשתיות אחסון ברשויות של הממשל. משרד המשפטים בוושינגטון פתח אז בחקירה בשאלות האם התשלומים ששילמה ענקית האחסון לשותפיה, העובדים במגזר הממשלתי האמריקני, היו תקינים, והאם לא בוצעו במסגרת אותן עסקות הונאות ודיווחי כזב. לו היה המשרד ממשיך בחקירה, הוא עלול היה להטיל על EMC סנקציות שונות – קנסות גבוהים או, במקרה החמור ביותר, השעיה מפעילות במגזר הממשלתי בארצות הברית.
באפריל אשתקד הגיעה נט-אפ (NetApp) להסכם דומה עם הממשל, שבמסגרתו היא שילמה 128 מיליון דולרים תמורת סגירת חקירה נגדה. אורקל עצמה שילמה לממשל ב-2006 סכום של 98.5 מיליוני דולרים על מנת להסדיר תביעה שהוגשה נגדה בגין רכישת פיפלסופט (PeopleSoft), שלפיה היא מסרה לרגולטור דיווחים כוזבים.
תגובות
(0)