HPE תמכור ביותר משמונה מיליארד דולר חלק מהתוכנה שלה
בין היחידות שתימכרנה - חטיבת התוכנה שפועלת ביהוד, שהקמתה התבססה על רכישת מרקורי הישראלית
המהלכים של HPE, למכור כמה מנכסי התוכנה שלה, במסגרת צמצום פעילותה – תופסים תאוצה. ענקית ה-IT תיפטר מכמה מעסקי התוכנה שלה תמורת סכום של שמונה עד עשרה מיליארד דולר, כך דווח בסוף השבוע.
על פי הדיווחים מסוף השבוע האחרון, קרן ההשקעות תומה בראבו (Thoma Bravo) היא המועמדת המועדפת לרכישה. תומה בראבו אוזכרה באחרונה כמי שתרכוש את חטיבת אבטחת המידע של אינטל, Intel Security – שהוקמה על בסיס רכישתה של אינטל את מק'אפי (McAfee) במיליארדים רבים, לפני כמה שנים.
על פי הדיווחים, HPE ממשיכה במאמציה למצב עצמה כחברה של "רישות, אחסון, דטה סנטר ושירותים טכנולוגיים נילווים לתחומים אלה" – ותיפטר משאר הנכסים שלה שלא קשורים ישירות לתחומים אלה.
ההצעה הטובה ביותר
הצעתה של תומה בראבו הייתה הטובה ביותר, דווח. מציעות אחרות היו קרלייל (Carlyle Group), ויסטה (Vista Equity Partners Management) ו-TPG Capital. את הליך התמחור מנהל בנק ההשקעות גולדמן זאקס (Goldman Sachs).
הכנסות יחידת התוכנה של HPE ירדו ב-8% בשנה החולפת מ-3.9 מיליארד דולר, ל-3.6 מיליארד. הסיבה העיקרית לירידה במכירות נבעה מכך שלקוחות עברו לצריכת התוכנה במודל של תוכנה כשירות, SaaS. אנליסטים ציינו כי HPE אינה מעוניינת ביחידה המתמקדת בתוכנות לניהול התפעול בארגונים – אלא רק בתחום של תוכנות העוסקות בתשתיות, וברישות מוגדר תוכנה – SDN.
ביולי השנה דווח בראשונה על המהלך. בין השאר, תימכר מרקורי (Mercury Interactive) הישראלית, שנרכשה ב-2006 תמורת 4.5 מיליארד הדולר. יחידת התוכנה של HP התבססה, במידה לא מועטה, על מרקורי, היושבת ביהוד. לאחר המכירה ל-HP מוצריה שולבו במערכת OpenView Internet Services.
חברות אחרות שנרכשו ומועמדות למכירה הן חברת התוכנה הבריטית השנויה במחלוקת, אוטונומי (Autonomy) ו-ורטיקה (Vertica Systems).
HP רכשה את אוטונומי ב-2011 תמורת 10.25 מיליארד דולרים – ב-64% יותר ממחיר השוק בזמן הרכישה. אוטונומי, שעוסקת בניתוח מידע מובנה בעולם ה-Big Data, הייתה אז חברת התוכנה השנייה בגודלה בבריטניה.
ניהול חשבונאי לא הולם
כשנה ושלושה חודשים לאחר ההודעה על הרכישה, נאלצה HP להטיל פצצה פיננסית, כשהודיעה כי היה עליה למחוק מהספרים החשבונאיים שלה סכום עתק של 8.8 מיליארד דולרים. הסיבות לכך, נימקה החברה, היו סילוף ו"ניהול חשבונאי לא הולם" – שם קוד להונאה – של אוטונומי. יותר מחמישה מיליארד דולרים מירידת הערך היו תוצאה של נהלי החשבונאות באוטונומי, טענו ב-HP. במהלך השנים האחרונות התנהלו ומתנהלים בארצות הברית ובבריטניה משפטים רבים סביב הרכישה הבעייתית, בשל חשד שאוטונומי עסקה בעסקות סיבוביות, ובניפוח מצבה הפיננסי. ורטיקה נרכשה על ידי HP ב-2011 תמורת 350 מיליון דולר.
מג ויטמן, בעבר מנכ"לית HP וכיום מנכ"לית HPE, אמרה בעבר יותר מפעם אחת כי החברה נדרשת להיות ממוקדת, לצמצם את גודלה, לענות טוב יותר לצרכים העסקיים של הלקוחות ובעיקר – להיות זריזה ותחרותית.
במאי 2016 פורסם כי אין רגע דל ב-HPE. לאחר שהתלבטה במשך שנים האם להתפצל או לא, ולאחר שפוצלה נפרדה החברה מ-ES, חטיבת השירותים המקצועיים שלה, ובנתה חברה חדשה, במיזוג עם CSC, שתניב מחזור שנתי של 26 מיליארד דולר. ב-2008 רכשה HP את EDS (ר"ת Electronic Data Systems), תמורת 13.9 מיליארד דולר. עם הרכישה, בארץ היו אז ל-EDS ישראל 900 עובדים, אלא שבחלוף השנים המספר קטן ונותרו מאות עובדים.
לשתי החברות, HPE ו-HP Inc, כמה אתרי פעילות בישראל, והיא מעסיקה בארץ יותר מ-5,000 עובדים. שני ארגוני המכירות, השיווק, השירות והתמיכה – של החברה המפוצלת – באזור התעשייה ברעננה; HP Labs – מעבדת המו"פ בפארק הטכניון, חיפה; HP Indigo – בקריית ויצמן בנס ציונה ובאזור התעשייה בקריית גת; HP Industrial Large Format, על בסיס רכישת סאיטקס (Scitex Vision) – באזור תעשייה החדש, נתניה; חטיבת התוכנה, ביהוד, על בסיס רכישת מרקורי, המונה מאות רבות של עובדים; משרדי EDS, הנותנת שירותי IT, בהרצליה, שהפכה ל-ES ובימים אלה הופכת לחברה נפרדת, בבעלות משותפת של HPE.
תגובות
(0)