חברות השקעה פרטיות רוצות לרכוש את HPE ב-40 מיליארד דולר

רכישת הענקית על ידי קרן השקעות פרטית תאפשר לה להמשיך ולהתייעל כחברה פרטית, במסגרת ניסיונותיה לשפר ולמצב מחדש את עסקי ה-IT שלה - שרתים, מערכות אחסון ורישות

HPE

שלושה שבועות לאחר הפרסום כי HPE עשויה להיפטר מחלק מנכסי התוכנה שלה תמורת שישה-שמונה מיליארד דולר, בא דיווח חדש המסעיר את עובדי ענקית ה-IT: קרנות השקעה פרטיות מעוניינות ברכישת כל HPE. מחיר העסקה, אם תמומש, יעמוד על כ-40 מיליארד דולר.

על פי אתר החדשות The Information חברות השקעות פרטיות המתעניינות ברכישת ענקית ה-IT הן KKR ,Apollo Global Management וקבוצת קרלייל (Carlyle).

קרלייל היא שעמדה מאחורי עסקת ענק בעולם אבטחת המידע: באוקטובר 2015 סימנטק (Symantec) מכרה את עסקי אחסון וגיבוי הנתונים שלה, וריטאס (Veritas), לקבוצת משקיעים בראשות קרלייל, תמורת 7.4 מיליארד דולר.

על פי המקור, רכישת HPE על ידי קרן השקעות פרטית תאפשר לה להמשיך ולהתייעל כחברה פרטית, במסגרת ניסיונותיה לשפר ולמצב מחדש את עסקי ה-IT שלה – שרתים, מערכות אחסון ורישות. כך, כחברה פרטית, היא תוכל לפעול הרחק מעיניהם הבוחנות תמיד של המשקיעים בוול סטריט.

מנוע צמיחה נוסף

באוקטובר 2014 ענקית המחשוב HP אישרה את הידיעה לפיה היא תתפצל לשתי חברות: האחת, .HP Inc – תעסוק במכירת מחשבים אישיים ומדפסות, והשנייה – HPE, במחשוב ארגוני, לרבות חומרה, תשתיות IT, תוכנה ושירותים עסקיים – מקוונים ומקצועיים (מיקור-חוץ וייעוץ). המהלך היה כרוך בפיטורי 5,000 עובדים, נוסף על 50 אלף העובדים שהיא הודיעה על פיטוריהם,

במאי השנה נפרדה החברה מ-ES, חטיבת השירותים המקצועיים שלה, והחלה בבניית חברה חדשה, במיזוג עם CSC, שתניב מחזור שנתי של 26 מיליארד דולר.

בשנת 2008 רכשה HP את אלקטרוניק דטה סיסטמס (EDS) תמורת 13.9 מיליארד דולר. HP בנתה יחידה עסקית חדשה, בשם ES (ר"ת enterprise services), שפעלה בשני מישורים: האחד, מנוע צמיחה נוסף לחברה, מבוסס שירותים מקצועיים (שילוב של "גולגלות", פרויקטי IT, שירותים מנוהלים, והסכמי מיקור-חוץ ארוכי טווח לתחזוקת IT), והשני – שאנשי השירותים המקצועיים יקדמו את מוצרי החברה האחרים.

אלא ששתי המטרות הושגו באופן חלקי ביותר, בין השאר בשל העובדה שבחלוף השנים, הצטמצמה מגמת מיקור-החוץ בעולם ה-IT. עם הרכישה, בארץ היו אז ל-EDS ישראל 900 עובדים, אלא שבחלוף השנים המספר קטן ונותרו מאות עובדים.

כאמור, לפני שלושה שבועות דווח כי HPE שוקלת למכור כמה מנכסי התוכנה שלה, במסגרת צמצום פעילותה. כך, בין השאר, נבחנות המכירות של מרקורי (Mercury Interactive) הישראלית, שנרכשה ב-2006 תמורת 4.5 מיליארד הדולר. יחידת התוכנה של HP התבססה, במידה לא מועטה, על מרקורי, היושבת ביהוד. לאחר מכירת החברה ל-HP מוצריה שולבו במערכת OpenView Internet Services.

ניהול חשבונאי לא הולם

חברות אחרות שנרכשו ומועמדות למכירה הן חברת התוכנה הבריטית השנויה במחלוקת, אוטונומי (Autonomy) ו-ורטיקה (Vertica Systems).

HP רכשה אותה ב-2011 תמורת 10.25 מיליארד דולרים – מחיר המשקף שווי של 42.11 דולרים למנייה בודדת או 64% יותר ממחיר השוק בזמן הרכישה. אוטונומי, שעוסקת בניתוח מידע מובנה בעולם ה-Big Data, הייתה אז חברת התוכנה השנייה בגודלה בבריטניה.

כשנה ושלושה חודשים לאחר ההודעה על הרכישה, נאלצה HP להטיל פצצה פיננסית, כשהודיעה כי היה עליה למחוק מהספרים החשבונאיים שלה סכום עתק של 8.8 מיליארד דולרים. הסיבות לכך, נימקה החברה, היו סילוף ו"ניהול חשבונאי לא הולם" – שם קוד להונאה – של אוטונומי. יותר מחמישה מיליארד דולרים מירידת הערך היו תוצאה של נהלי החשבונאות באוטונומי, טענו ב-HP.

במהלך השנים האחרונות התנהלו ומתנהלים בארצות הברית ובבריטניה משפטים רבים סביב הרכישה הבעייתית: בעלי המניות של ענקית ה-IT נגד הנהלת HP ;HP נגד הנהלת אוטונומי, ועוד. זאת, כיוון שאוטונומי עסקה בעסקות סיבוביות, במסגרתן היא רכשה מוצרים מלקוחותיה, וכן עסקה בצורות אחרות של הכרה אגרסיבית בהכנסות, על מנת לנפח את מצבה הפיננסי ולהבריאו.

לא בהכרח תהיה עסקה

נטען כי הנתונים על עלות הרישיונות, היקפי מכירתם ופרטים נוספים נקברו בתוך נתונים אחרים, כחלק מנתוני המכירות, השיווק, דו"חות הרווח וההפסד או הוצאות אחרות.

ורטיקה נרכשה על ידי HP ב-2011 תמורת 350 מיליון דולר. בכל מקרה, נמסר, הליכי המכירה נמצאים בשלבים ראשוניים, ולא בהכרח יבשילו לכדי עסקה.

אנליסטים ציינו כי מהלך הרכישה, אם יבשיל, מזכיר את זה שעשתה דל (Dell). בפברואר 2013 החליטה הנהלת דל למכור את החברה למייסד והמנכ"ל, מייקל דל, ולקרן ההשקעות הפרטית סילבר לייק (Silver Lake), תמורת 24.4 מיליארד דולר, וכן להפוך אותה לחברה פרטית. מאז הבהיר דל שאין לו רצון שתאגיד הענק שבידיו יפעל כחברה ציבורית.

עם כניסתו לתפקיד שינתה החברה את המיקוד שלה כספקית של מחשבים אישיים, ומיצבה עצמה כשחקנית שפועלת בכלל עולמות ה-IT, לרבות בתחומי האחסון ואבטחת המידע.

בימים אלה עסוק דל בסגירת עסקת הענק, בסכום של 67 מיליארד דולר, של רכישת EMC. זוהי עסקת הרכישה הגבוהה ביותר אי פעם בעולם ההיי-טק.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים