מנכ"ל גוגל לסנאטורים: כניסה של גוגל לסין "יכולה לתרום המון"

לנוכח דאגות בארה"ב מכך שהענקית מפתחת מנוע חיפוש ייעודי ומצונזר בכדי לשוב לפעילות בסין, כתב סונדר פיצ'אי מכתב לשישה סנאטורים ובו הודה - יש בכוונת החברה להתרחב בחזרה לרפובליקה העממית ● פיצ'אי לא פירט אודות הכלי מעורר המחלוקת - מנוע החיפוש "שפירית"

סונדר פיצ'אי, מנכ"ל אלפבית וגוגל. צילום: טוויטר

מנכ"ל גוגל, סונדר פצ'אי, סירב לענות על רשימת שאלות של מחוקקים אמריקנים בנוגע לתכנית החשאית של הענקית בהובלתו לפתח מנוע חיפוש מצונזר לסין, אשר לפי הדיווחים ייקרא שפירית (Dragonfly).

במכתב, שנשלח כבר ב-31 באוגוסט לששה סנאטורים, ושפורסם ביום ו' אחרים שהושג על ידי The Intercept, כתב פיצ'אי למחוקקים הדו-מפלגתיים כי לגוגל יש "יתרונות נרחבים בתוך סין ומחוצה לה", והודה שהחברה שלו שוקלת להציע במדינה "מגוון אפשרויות", אך אמר כי הוא אינו יכול לשתף פרטים על מנוע החיפוש מצונזר, משום ש"נותר לא וודאי" אם החברה "תוכל או באמת תשחרר שירות חיפוש בסין".

דברים אלו שכתב פיצ'אי לסנאטורים סותרים דיווחים שלפיהם בן גומז, מנהל מנוע החיפוש של גוגל, אמר לאחרונה לעובדי החברה ששוקדים על פרויקט שפירית שעליהם להיות מוכנים להשקת מנוע החיפוש בטווח המיידי.

סוכנות הידיעות רויטרס וסוכנויות אחרות דיווחו באוגוסט כי גוגל תכננה להשיק גרסה של מנוע החיפוש שלה בסין, שתחסום כמה אתרי אינטרנט ומונחי חיפוש. המהלך יסמן את חזרתה לשוק שנטשה לפני שמונה שנים משום חששות מפני הצנזורה של הממשל הסיני.

הסנאטור מארק וורנר, הדמוקרט הבכיר בוועדת המודיעין, אמר ביום ו' כי הוא "מאוכזב באמת מהתגובה של גוגל", שהופיעה במכתב שהתיימר לענות לשאלות הסנטורים על תכניותיה בסין. גוגל סירבה לפרט על מנוע החיפוש לסין, ופיצ'אי כתב שהחברה שלו "לא נמצאת במצב שבו תוכל לענות על שאלות מפורטות".

על פי הדיווח הקודם של The Intercept, שבוסס על מקורות יודעי דבר, האב טיפוס של "שפירית" נבנה כך שיעבוד בדומה לשירותים מקוונים רבים בסין, עם אפליקציית אנדרואיד שקושרת את פעילות החיפוש למספר הטלפון. משמע – לאדם המחפש. הממשלה הסינית התעקשה כבר בעבר ששירותים כמו WeChat ו-Weibo יקשרו תעודות זהות או מספרי טלפון לחשבונות שלהם, תוך כדי ניסיון לוודא כי חברות הסלולר הגדולות מוכרות כרטיסי SIM ללקוחות תחת שמותיהם האמיתיים. ארגון Human Rights Watch ציין כי אם יתווסף גם קישור בין פעילות החיפוש לאדם המחפש, הדבר עלול להקשות על האזרחים להימנע ממעקב ממשלתי.

"תגובתם לסנאט לא סיפקה שום מידע על התכניות המדווחות של גוגל לשקול השקת מנוע חיפוש מצונזר בסין", אמר וורנר. "כל מאמץ לחזור לסין יוכל לאפשר לממשלת סין לדכא ולשלוט באזרחים".

מקימה עליה מחוקקים וגם עובדים

בספטמבר, קבוצה של 16 מחוקקים מבית הנבחרים האמריקני ביקשה מגוגל לחשוף מה יהיו אמצעי הזהירות שבהם בכוונתה לנקוט בכדי להגן על שלומם של משתמשיה בסין. במכתב ציין פיצ'אי כי גוגל "מחויבת לקדם גישה למידע, לחופש ביטוי ולפרטיות המשתמש, וכן לכבד את חוקי תחום השיפוט שלפיהם אנו פועלים".

הסיבות למה שנתפש ככניעה של גוגל לדרקוניות הסינית הן ללא ספק רצונה להיכנס שוב לשוק הסיני העצום, שבו ניתן לספק ולמכור שירותים ל-1.7 מיליארד בני אדם, או כך לפחות סבורים בתקשורת האמריקנית. הכיוון שאליו חותרת החברה, ושכעת אושר על ידי פיצ'אי, כבר הקים עליה לא רק מחוקקים אלא גם אפילו אחדים מעובדיה, שב-18 באוגוסט נודע כי 1,400 מהם חתמו על מכתב מחאה, ובו הם דורשים מההנהלה שקיפות בנושא על מנת לוודא כי אינם מעורבים בפעילות לא מוסרית.

יצוין כי גוגל נמצאת על הכוונת של המחוקקים האמריקנים בנושא נוסף "חם" ומדאיג – ביום ה' האחרון כתבו שלושה סנטורים אחרים בקשה מפיצ'אי שיסביר מדוע עכבה הענקית שלו את חשיפת הפגיעויות שגילתה ברשת החברתית שלה, +Google, שעל סגירתה הודיעה השבוע.

 

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים